ПРЕМ'ЄРА

В обласному центрі з аншлагом відбулася прем'єра вистави "Життя всупереч долі". Її зіграли на сцені Житомирської філармонії актори єврейського театру малих форм "Єврейський бульвар" (художній керівник Лариса Коваль) і Польського театру імені Юзефа Крашевського та Польської театральної студії (директор Йоланта Платок, художній керівник Микола Варфоломєєв). До такої творчої співпраці їх надихнуло проголошення ООН 2010 року Роком зближення націй під назвою "Спільний дім - спільна культура".

Коли закінчилася вистава "Життя всупереч долі" за мотивами документальної повісті шведської письменниці Лєни Ейнхорн "Подорож Ніни", глядацький зал не вибухнув бурхливими оплесками, а завмер у хвилині мовчання. На очах у багатьох були сльози, а ще - безмежна доброта і милосердя. До глибини душі схвилювала публіку вистава, яка відкрила ще одну сторінку історії Другої світової війни через долю єврейської дівчини Ніни Райміц, котра дорослішає у Варшавському гетто, через долі людей, які змогли залишитися людьми за нелюдських обставин.

Про що ще ця вистава? Режисер-постановник Петро Авраменко відзначає, що йому цікаво було працювати над цим твором, тому що піднята у ньому тема надзвичайно важлива. "Наша вистава навіть не про біль і не про смерть. Вона - про життя, - каже він. - І головне, ми хотіли сказати, що початок будь-якої війни починається з того моменту, коли кожен починає думати лише про себе. Далі починається найстрашніше - це знищення одне одного. І закінчується війна тоді, коли людина починає співпереживати, піклуватися про своїх близьких, сусідів, незнайомих. Так, як у виставі поляки піклуються про долю євреїв".

Петро Авраменко також розповів, що у виставі задіяні й професійні актори, й аматори. Головну роль блискуче зіграла заслужена артистка України Надія Артеменко. А наймолодшій акторці, яка грала у виставі, Даніелі, дочці родини акторів Анісімових, виповнилося всього 2 роки.

З виставою "Життя всупереч долі" житомирські національні театри вже взяли участь у міжнародному театральному фестивалі "Блукаючі зірки", що відбувся в Києві, а також вони планують побувати з гастролями у столиці Польщі - Варшаві.