НЕБЕЗПЕКА

Поки що тільки в Сумах заборонено палити в усіх кафе і ресторанах

Втім, київські кафе і ресторани не поспішають позбуватися небезпечного диму. Протягом трьох літніх місяців фахівці проекту «Київ без тютюнового диму» брали проби повітря в 40 київських закладах громадського харчування. Для  вимірювання експерти використали спеціальний пристрій — персональний аерозольний монітор. У кожному з обстежених місць цей монітор було використано для замірів у години найбільшого потоку відвідувачів.

Київські кафе і бари було обстежено на рівень часток в повітрі PM2.5. PM (англійською «particulate matter» означає «завислі у повітрі частинки»). Це аерозольні частки, які настільки малі за розміром (менше 2,5 мікрометрів), що не затримуються у носі чи горлі й можуть потрапляти глибоко в легені людини і навіть у кров, викликаючи захворювання та передчасну смерть. У приміщеннях їх джерело — спалювані органічні речовини, наприклад, під час приготування їжі на вогні або опалення. Сигаретний дим — основне джерело часток PM2.5 в умовах сучасної оселі та громадських місць.

Дослідження, які здійснив проект «Київ без тютюнового диму» спільно з американським  Інститутом раку Розвел Парк, показало: у київських кафе та ресторанах, де курять, рівень забрудненості повітря PM2.5 перевищує норму у 12 разів.

Хтось курить, хтось — ні. А права в усіх однакові...Фото з сайту inosmi.ru  

— У залах для некурців у ресторанах, де поруч є зали для курців, рівень забрудненості повітря перевищує норму в 4 рази. Лише в тих закладах, де куріння було повністю заборонено, рівень забруднення відповідав нормам, — розповідає керівник проекту «Київ без тютюнового диму» Тарас Шевченко. — У Києві нині діє рішення Київради 2008 р., за яким кафе, бари і ресторани зобов’язані розділяти «курящі» і «некурящі» місця так, щоб тютюновий дим не поширювався на місця для некурців. Але на практиці у більшості випадків цієї норми не виконують, і відвідувачі, які не курять, змушені все одно дихати димом.

Особливої шкоди завдає перебування у приміщенні, де курять, працівникам закладів: барменам, офіціантам.

— Ресторани та кав’ярні, які поєднують «курящі» і «некурящі» зони, не можуть захистити того, хто не курить. У деяких закладах поділ взагалі умовний, — вважає головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка. — З кожним вдихом у такому приміщенні людина отримує понад 4000 хімічних речовин, із яких більш як 50 — канцерогени. Вторинний дим — основна причина забруднення повітря на робочих місцях, зокрема у барах і ресторанах. Частки PM2.5 здатні викликати кашель, прискорене серцебиття, підвищену втомлюваність, подразнення очей і носової порожнини, захворювання легень, приступи астми, бронхіти, серцеві захворювання, аритмію, рак і навіть смерть, наприклад, синдром раптової смерті немовляти. Уявляєте, якої шкоди здоров’ю завдає тривале перебування в димі офіціантам, барменам?

Згідно з українським законодавством, заклади громадського харчування повинні відводити не менше половини території для відвідувачів, які не курять. Однак, як засвідчило дослідження, це не захищає прав некурців на чисте повітря, а ресторани та кав’ярні, які поєднують зони для курців і некурців, не можуть захистити здоров’я тих, хто не палить.

За словами керівника проекту «Київ без тютюнового диму» Тараса Шевченка, органи влади, до яких представники громадських організацій зверталися з цього приводу, посилалися на відсутність підтверджених даних про те, що повітря в кафе і ресторанах, де куріння дозволене у спеціальних місцях, перемішується з чистим і забруднює його, тож за це нікого не штрафували.

На думку організаторів проекту «Київ без тютюнового диму», від пасивного куріння може захистити лише впровадження 100% вільних від тютюнового диму приміщень і прийняття повної заборони куріння у кафе, барах і ресторанах Києва.

Це особливо важливо напередодні Євро-2012 — тим паче, що УЄФА оголосила впровадження повної заборони на тютюн на всіх гостьових стадіонах Євро-2012. Втім, з усіх міст України цих вимог дотримуються поки що Суми. Рішенням місцевої влади куріння заборонено у всіх кафе і ресторанах міста.