Формування центрів життєстійкості — одна із ключових ініціатив для допомоги тим, хто її потребує. На цьому наголосив Прем’єр­міністр Денис Шмигаль, відкриваючи вчора чергове урядове засідання.

Він нагадав, що вранці 23 січня Україна пережила чергову російську комбіновану ракетну атаку. Під обстріл потрапили Київ та область, Харківщина, Дніпропетровщина, Сумщина.

«Традиційно агресор цілив у цивільні об’єкти. На жаль, маємо влучання, в тому числі в житлові будинки, є загиблі та поранені», — констатував Прем’єр. Він висловив щире співчуття українцям, які втратили своїх рідних та близьких, і впевненість у тому, що російський тероризм не залишиться без відповіді. Відплата ворога обов’язково наздожене, а все зруйноване буде відновлено. Для цього наші Сили оборони, Президент, уряд, парламент, влада на місцях докладають усіх зусиль.

Метро вже давно стало для киян не лише укриттям, а й місцем, де злість на ворога трансформується в  пожертви на помсту. Фото з сайту nv.ua

Простір безпеки

Особливо слід подбати про здатність наших співгромадян бути емоційно та ментально стабільними і продуктивними, навіть у кризових умовах.КЗадля цього зокрема під час засідання Кабінету Міністрів  було затверджено Порядок організації та функціонування центрів життєстійкості.

«Встановлюємо критерії доступності, інклюзивності, безбар’єрності для цих установ. А також безпеки — кожен центр повинен мати власне укриття», — наголосив Прем’єр­міністр.

За його словами, у центрах надають соціальні послуги, відбувається консультування та соціально­психологічна допомога. Це частина Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яку ініціювала перша леді України Олена Зеленська.

Як зауважив Денис Шмигаль, кошти на фінансування послуги надає держава, а місцева влада забезпечує приміщення та організовує роботу центрів. За його словами, нині пілотний проєкт реалізують у п’яти регіонах, а в перспективі такий простір має створити кожна громада.

ПДФО — на військо

Одним з чергових кроків, спрямованих на посилення  нашої обороноздатності, стало ухвалення урядом рішення про передачу Силам безпеки та оборони 9,6 мільярда гривень військового ПДФО. Про це повідомив Прем’єр­міністр Денис Шмигаль. За його словами, кошти підуть на закупівлю озброєння, техніки, боєприпасів, засобів захисту.

«На кожному урядовому засіданні ухвалюємо рішення, що посилюють нашу оборону. Нещодавно спрямували рекордні 17,5 мільярда гривень на будівництво фортифікацій та 792 мільйони  гривень  — для нагальних потреб військових частин», — зазначив Прем’єр­міністр.

Глава уряду нагадав, що торік восени виконавча і законодавча влади злагоджено ухвалили важливе рішення про переспрямування коштів ПДФО, які платять наші військові, з бюджетів громад до спецфонду державного бюджету.К

Таким чином на цей рік держава отримала додатковий ресурс — плюс 51 мільярд гривень на розвиток оборонно­промислового комплексу та понад 43 мільярди гривень — на виробництво дронів. Одночасно було ухвалено рішення, що 10% військового ПДФО буде спрямовано напряму військовим частинам.

Що стосується громад, то їхня фінансова спроможність при цьому не постраждала. У 2023 році вони отримали до своїх бюджетів на 43,8 мільярда гривень більше, ніж позаторік. Держава також перерахувала на місця близько 184 мільярдів гривень у вигляді трансфертів.

«Допомагатимемо  громадам фінансувати першочергові потреби й надалі, а також надаватимемо додаткову підтримку там, де є найбільші втрати від російської агресії», — підсумував Прем’єр.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ