ЮВІЛЕЙ

Заслуженому академічному Закарпатському народному хору виповнилося 65


Хор був створений далекого 25 вересня 1945 року. Ще коли перебування Закарпаття у складі України не було скріплене міждержавними договорами, почався пошук молодих талановитих виконавців, які б гідно представили пісенне мистецтво краю на головних сценах тодішнього Радянського Союзу.

- Однією з молодих дівчат, які хоч і без належної музичної та хореографічної освіти, але з палким бажанням стати професіоналами співу і танцю, була і я, - розповідає кавалер ордена Ярослава Мудрого, народна артистка України, балетмейстер-постановник Клара Балог, яка в позаминулому році відзначила свій 80-річний ювілей. Вона, до речі, й записала більшість танців по малих і великих селах краю.

До 1945 року на Закарпатті взагалі не було професійного мистецького колективу. Тож до хору найбільше прийшло випускників учительських та греко-католицької духовної семінарій - єдиних на той час навчальних закладів, де викладали музику і спів. Серед них був і знаменитий у майбутньому композитор, професор, заслужений діяч мистецтв України Дезидерій Задор. Провідні художники краю Федір Манайло і Андрій Коцка виготовляли ескізи вбрання для хору, відштовхуючись від стилістики народних костюмів.

У 1959-му Указом Президії Верховної Ради УРСР хору було присвоєно почесне звання "Заслужений колектив УРСР", а у 2009-му він був удостоєний статусу "академічний". Нинішній художній керівник і диригент Наталія Петій-Потапчук внесла новий струмінь у життя Закарпатського хору. З її приходом колектив більш ніж наполовину омолодився, репертуар значно збагатився.

Найстаршим із тих, які ще й нині продовжують творити, є композитор, заслужений працівник культури України Микола Попенко. Він очолював хор від 1969 до 1986 рр., а сьогодні викладає в Ужгородському коледжі культури і мистецтв. Викладацькою діяльністю займається і заслужений працівник культури України Петро Сокач, який одночасно керує народним ансамблем пісні і танцю "Дружба".

У минулому одинадцятеро співаків і танцюристів були відзначені званнями заслужених артистів України, мають його і четверо з тих, котрі нині перебувають у складі хору: Надія Гораль, Надія Мерцин, Федір Копинець, Володимир Кітченко. А балетмейстер і хореограф Клара Балог, співачка Клара Лабик і співак Петро Матій - народні артисти України. Такої "зірковості", за словами Наталії Петій-Потапчук, немає в жодному іншому хорі країни.

- Та й загалом, - продовжує керівник, - це єдиний в країні професійний колектив, який пропагує в своїй творчості пісенну та хореографічну культуру багатьох народів, які здавна проживають на українській землі. Виконуємо старовинні русинські, українські, словацькі, угорські, чеські, румунські, німецькі та російські народні пісні й танці.

Тож куди б гастрольна стежка не повела, всюди є що показати з творів, близьких за духом місцевому глядачеві. Цього літа, наприклад, побували з виступами в Донецькій і Дніпропетровській областях, а за кордоном - в Угорщині, Хорватії та Словаччині.