Останнім часом доводиться констатувати не зовсім приємну, але правдиву річ: відчути особливу єдність із кримськотатарським народом українців спонукали російські окупанти. Зробили вони це мимохіть, навіть не сподіваючись на оглушливий резонанс у світі. Спільна біда ось уже два роки змушує татар скандувати: «Крим — це Україна», а українців — дедалі активніше долучатися до акції «Сьогодні ми всі — кримські татари».  

У трагічний для татар день 72-х роковин депортації Президент Петро Порошенко виступив під час вечора-реквієму пам’яті жертв геноциду корінного народу Кримського півострова. Геноциду, який дістав продовження у ХХІ сторіччі і повільно розповзається Кримом уже третій рік.

За два роки анексії спільний спротив дедалі зростає. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Краще пізніше, ніж ніколи

1944 року кримські татари залишилися наодинці у своїй біді з безжальним кремлівським режимом, який піддав їх дуже жорстоким випробуванням. «Сьогодні разом з вами, разом з нами усіма — мільйони друзів. Українці, світ не повинні допустити, аби трагедія кримськотатарського народу повторилася знову. Це спільна позиція не тільки України, а й провідних країн Європи та Америки, авторитетних міжнародних організацій, наших партнерів в усьому світі», — підкреслив під час урочистостей Петро Порошенко.

Питання захисту прав кримських татар та інших народів, які проживають у Криму, перебуває під постійною увагою української влади й міжнародної демократичної спільноти. Перед партнерами України порушено питання щодо не лише продовження, а й посилення санкцій проти Росії та її маріонеток у Криму. Спричинило таку реакцію світу погіршення ситуації з правами та свободами громадян, що виливається у постійні обшуки, арешти, переслідування за сфабрикованими звинуваченнями щодо участі в Меджлісі тощо. 

«Наше завдання — захистити кримськотатарський народ на його батьківщині в Криму, а стратегічна мета — крок за кроком визволяти український півострів з-під російської окупації», — окреслив Петро Порошенко.

Президент вважає, що українська влада зобов’язана  розпочати у Верховній Раді внесення змін і доповнень до розділу Х Конституції України «Автономна Республіка Крим», які повною мірою випливали б з невід’ємного права кримськотатарського народу на самовизначення у складі суверенної й незалежної Української держави.

«Ми, хоч із запізненням, усвідомили необхідність створення в Криму національної автономії кримських татар з повним, зрозуміло, гарантуванням рівних прав і громадянських свобод етнічних українців, росіян, інших етносів півострова», — наголосив Петро Порошенко й повідомив, що планує звернутися до Конституційної комісії із закликом утворити найближчим часом з числа членів комісії, представників Меджлісу та експертів робочу групу з підготовки змін і доповнень до цього розділу.

«Крим був, є і залишиться невід’ємною частиною України, а країну-злодія буде примушено повернути вкрадене. Саме так станеться рано чи пізно, хоч би яким тривалим виявився процес деокупації півострова. Такий злочин, як анексія, не має в міжнародному праві строку давності», — переконаний Президент. Цими словами він вселив упевненість, що і Крим, і окуповані райони Донбасу буде повернуто під український суверенітет, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента.

«Цю війна для України буде завершено лише тоді, коли останній клаптик нашої землі в Криму й на Донбасі буде визволено, коли нога останнього окупанта залишить священну українську землю. А до цього ми маємо бути сильними й непохитними в своїй вірі. Крим — не Росія. Крим — це Україна. А Україна — це Європа», — оптимістично констатував Петро Порошенко.

Солідарність без етнічних меж

Того самого дня понад півтисячі людей зібралися на мітинг на Майдані Незалежності у Києві, приурочений цій трагічній події новітньої історії. Поблизу монумента Незалежності організатори облаштували імпровізовану сцену, з якої виступили кримськотатарські активісти. На мітингу, повідомляє УНІАН, був присутній і глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Всеукраїнська акція в пам’ять про жертв депортації почалася з гімнів України та кримськотатарського народу. В руках демонстранти тримали етнічні прапори кримських татар і національні прапори України.

72 роки тому комуністичний режим колишнього СРСР укотре показав своє істинне обличчя, яке не має нічого спільного із загальнолюдськими цінностями, повагою до прав національностей. Це стало продовженням антигуманної політики Російської імперії. Депортація, зазначали на мітингу, супроводжувалася обмеженнями прав у політичній, культурній, соціальній та мовній сферах, що завдало непоправної шкоди розвитку і національної самоідентифікації кримськотатарського народу.

Свідомі й небайдужі українці прийшли вшанувати пам’ять жертв депортації корінного народу Криму, висловити свою солідарність братам в окупованому Криму, привернути увагу міжнародної громадськості до трагедії кримськотатарського народу, продемонструвати окупанту нашу згуртованість і рішучість боротися за свої права.