ГРАНІТ НАУКИ

Незабаром усі школярі навчатимуться в одну зміну, треба лише створити для цього умови

У Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту вирішили краще організувати навчально-виховний процес у деяких школах. У відомстві звернули увагу, що незважаючи на значне зменшення кількості учнів, 1 135 загальноосвітніх навчальних закладів - а це 5,8% від їх загальної кількості - проводять заняття у дві зміни. У прес-службі відомства зазначають, що найбільше таких шкіл у Севастополі (20%), на Рівненщині (14,8%), у Криму (14,2%), Закарпатській (14%), Луганській (8,4%) та Донецькій (7,9%) областях.

Згідно з наказом МОНмолодьспорту, керівникам регіональних управлінь освіти рекомендовано терміново провести аналіз мережі таких шкіл, з'ясувати причини проведення занять у дві зміни та упродовж 1-2 років перейти на навчання в одну зміну. "Друга зміна в школі повинна залишитися лише сторінкою в історії педагогіки", - наголосив заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту Борис Жебровський та додав, що в усіх закладах столиці школярі навчаються в першій половині дня починаючи ще з 2003 року. Це дало змогу не лише покращити навчально-виховний процес, а й взяти під контроль відвідування уроків.

"Одна справа, коли дитина зібрана, відповідальна - тож навіть навчаючись у другу зміну, вона зможе вдало розподілити свій час і зусилля. А от мого сина доводиться постійно скеровувати в потрібне русло, - ділиться мама шестикласника киянка Ольга Бузь. - Тому дуже рада, що в нашій гімназії взагалі немає другої зміни. Я щоранку проводжаю сина на заняття, якби уроки були після обіду, не змогла б його контролювати". Причому освітяни слідкуватимуть, щоб у регіонах при проведенні оптимізації шкіл, які реорганізовуються чи ліквідовуються, уроки також проводилися в одну зміну.

Проте в окремих закладах освіти навіть при бажанні досить важко створити умови для навчання всіх учнів у першій половині дня. Приміром, у загальноосвітній школі N1, що розташована в невеличкому містечку Кузнецовськ Рівненської області, здобуває знання 1351 дитина. У другу зміну тут навчаються учні 5-х і 6-х класів. "З наступного навчального року в першу зміну ми плануємо перевести поки що п'яті класи, а шості залишаємо навчатися в другій половині дня, оскільки не маємо стільки класних кабінетів, щоб розмістити всіх дітей", - розповідає "УК" директор школи Наталія Середа. Разом з тим, керівник закладу відзначає, що хоча діти залишаються активними впродовж усього дня, саме вранці в них найбільш зосереджена увага, тому краще засвоюють шкільний матеріал. До того ж, у другої зміни заняття закінчуються о 18:20 (6 уроків), відтак узимку школярам потемки доводиться повертатися додому. Також перехід на навчання в одну зміну значно полегшив би роботу й адміністрації школи - після обіду вчителі мали б змогу в більш спокійній обстановці перевірити контрольні й самостійні роботи, скласти навчальні плани, підготуватися до наступних уроків тощо.

Тому перш ніж втілити нововведення у життя, міські та районні освітянські управління мають проаналізувати ситуацію по кожному навчальному закладу й надати відомості профільному міністерству.