«Нафтогаз України» все-таки заявив, що призупиняє закупівлю блакитного палива в російського «Газпрому» з 1 липня цього року. Про це стало відомо 30 червня увечері під час тристоронніх переговорів у Відні, в яких, крім енергетичних компаній РФ та України, брала участь і європейська делегація. Пояснюють це тим, що представників нашої країни не влаштовують умови подальшого постачання газу, які висуває російська сторона.

У «Нафтогазі України» заспокоїли Європу, що транспортування цього виду палива із РФ до європейських споживачів триватиме у повному обсязі.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина, Росія не бачить потреби у підписанні трьохстороннього протоколу. «Росія надає знижку лише квартально. Робити це саме так і без переговорів неправильно. Ми хотіли б зрозуміти, як було сформовано таку знижку. Проте російська сторона наполягає на тому, що ціна визначається лише на квартал, і наступні перемовини у вересні повинні сформувати базу на четвертий квартал 2015 року», — зазначає він. Важливою умовою відновлення закупівлі російського газу є узгодження тимчасової позиції щодо спірних пунктів контракту між «Нафтогазом» та «Газпромом» на термін щонайменше до завершення 1 кварталу 2016 року.

Як відомо, Росія пропонувала ціну блакитного палива у третьому кварталі 2015-го 247,18 долара за тисячу кубометрів (зі знижкою 14%).

У «Нафтогазі України» уточнили, що питання остаточних розрахунків між цією компанією та російським монополістом буде вирішено в ході арбітражного розгляду стосовно контракту на поставку газу в Арбітражному інституті Стокгольма.

Українська та європейська сторони, з огляду на вищезгадане, запропонували росіянам узгодити тимчасове рішення, аби уникнути проблем з постачанням палива до Європи. Проте на це «Газпром» не погодився.

Як такі підсумки зустрічі та фактичний провал у переговорах позначаться на українських споживачах газу? Що це взагалі означатиме для всіх країн? Чи вистачить газу для України саме у третьому кварталі?

«Чітко зрозуміти логіку усіх сторін переговорів у Відні я не можу. З одного боку, «Нафтогаз України» ставить під загрозу постачання палива вітчизняним споживачам. Адже слід розуміти, що реверсних поставок газу з Європи нам не вистачить. З іншого боку, складається враження, що взагалі ніхто не мав бажання домовлятися — ні «Нафтогаз України», ні «Газпром», ні європейці», — констатує «УК» енергетичний експерт Дмитро Марунич.

За його словами, Україна у третьому кварталі не зможе закачати у сховища необхідні 19 мільярдів кубометрів газу.

Для довідки слід зазначити, що пропускна здатність реверсних поставок газу з європейських країн до України становить не більш ніж 60 мільйонів кубометрів на добу, що є дуже невеликим показником.

А ось незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін вважає, що через провал цих перемовин постраждають усі три сторони. «Росії треба збувати паливо й отримувати кошти, для України це величезний ризик недопоставок газу споживачам, зрештою нервуватимуть і європейці», — додає він.

Аналітик переконаний, що Росія дуже неконструктивно підійшла до цих перемовин, чітко назвавши ціну на блакитне паливо без, так би мовити, торгів. А вартість газу, яку виставляє нам «Газпром» на третій квартал цього року, за словами експерта, зависока.

Що ж Україні слід робити далі для вирішення цього завжди нелегкого питання? Експерти кажуть, що треба мінімізувати споживання газу. До того ж слід чекати нового етапу трьохсторонніх перемовин уже восени. Можливо, тоді сторони таки домовляться.

Володимир Саприкін вважає, що Україні треба серйозно шукати альтернативних джерел постачання газу, приміром, із Норвегії. І це, за словами експерта, цілком реальна справа. Поки що ж такі паливні ігри мають присмак гіркоти.

ПРЯМА МОВА

Володимир ДЕМЧИШИН,
міністр енергетики  та вугільної промисловості:

— Україна готова продовжувати перемовини щодо умов постачання газу з Російської Федерації. Головна умова — обгрунтована й економічно вивірена ціна та зрозуміла формула на весь період опалювального сезону 2015 — 2016 року.

Пропонована російською стороною формула обрахунку ціни на газ не є ані обгрунтованою, ані економічно вивіреною. Нині нам безапеляційно пропонують ціну, вищу від ціни реверсного постачання з Європи. Ми ж прекрасно розуміємо, що російський газ на східному кордоні має бути дешевшим, адже не враховує вартості транзиту.