Звернення Прем’єр-міністра Миколи Азарова з нагоди Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни та 70-річчя початку Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років

Шановні ветерани Великої Вітчизняної війни!

Шановні співвітчизники!

22 червня в Україні відзначається День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни та 70-річчя початку Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років.

Саме цього дня, в червні 1941 року, перед українським народом, іншими народами колишнього Радянського Союзу постала жахлива загроза — фашизм, яка залишила після себе спотворені міста, спалені села та незліченні тисячі зруйнованих людських доль. Війна забрала в України близько 10 мільйонів синів та дочок. Майже кожна українська родина зазнала втрат у цей страшний період.

Ми вічно повинні пам’ятати, якою страшною була ця війна! На жаль, змінити хід історії неможливо, але наш обов’язок — берегти свободу, виборену мільйонами самовідданих і героїчних людських сердець, які зупинилися заради нас з вами, заради нових поколінь.

Уряд разом з органами місцевої влади, громадськістю робить все можливе, щоб увічнити пам’ять загиблих. Тільки на їхніх героїчних прикладах можливе патріотичне виховання молодого покоління.

Окремих слів подяки заслуговують ветерани, які і сьогодні продовжують брати активну участь у громадському житті та патріотичному вихованні, передають традиції, досвід, професіоналізм і майстерність молодому поколінню.

Я хочу запевнити вас, шановні ветерани, що ваші бойові та трудові подвиги на благо Батьківщини завжди пам’ятатимуть як сучасні, так і майбутні покоління.

Ми засвідчуємо вам свою глибоку шану. Ми в неоплатному боргу перед вами.

Вічна слава та світла пам’ять загиблим!

Вічна пошана і cлава ветеранам Великої Вітчизняної війни!

Микола АЗАРОВ