У разі, якщо страхувальник у звітному періоді змінює місце обліку в органах Міндоходів, звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за звітний період подається до органу Міндоходів за новим місцем реєстрації.

Наприклад, платник перереєстровується 18.10.2013 року з Дарницького в Оболонський район м. Києва, звіт за 2013 рік подається до Оболонського району до 10.02.2014 року.

Нагадуємо, що фізичні особи — підприємці звіт за рік подають до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Водночас фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, звіт подають до 1 травня року, наступного за звітним періодом.

У разі, якщо останній день строку припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим.

Відповідна норма передбачена Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 року № 454, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.09.2013 року за № 1628/24160.

Нова книга обліку доходів  та витрат для підприємців-загальносистемників

Фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані зареєструвати нові книги обліку доходів та витрат у податковому органі за місцем своєї реєстрації.

Ведення книги обліку доходів і витрат є обов’язковим. У ній за підсумком робочого дня здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Книга ведеться за вибором платника податків у паперовому або в електронному вигляді.

Форма Книги затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 року № 481 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 01.10.2013 року за № 1686/24218.

Податкову накладну можна видавати до  її реєстрації

Платник податку — продавець, який здійснює операції з постачання товарів або послуг, на вимогу покупця може надавати податкові накладні до їх реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Нагадаємо, що реєстрація податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється протягом 15 календарних днів з дати їх складання.

Вимоги щодо реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних визначено п.11 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу.

Як відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування 

У разі прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності фізична особа — платник єдиного податку подає заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування. Заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року).

До заяви включаються, зокрема, відомості про дату припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності.

Єдиний податок не сплачується з періоду, наступного за періодом, у якому подано відповідну заяву.

Тобто єдиний податок не сплачується підприємцями:

— І та ІІ груп — з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому подано таку заяву;

— ІІІ та IV груп — з першого числа місяця, наступного за звітним кварталом, в якому подано таку заяву.

 Інформаційно-комунікаційний департамент Міністерства доходів і зборів України