39 проектів на суму понад 110 мільйонів гривень публічно відібрали на Рівненщині для фінансування з Фонду регіонального розвитку. Засідання конкурсної комісії, до складу якої увійшли депутати, громадські активісти та експерти, навіть транслювали у прямому ефірі на одному з місцевих телеканалів.

— Для мене було принциповим розподілити ці кошти публічно в присутності журналістів, — зазначив голова облдержадміністрації Віталій Чугунніков. — Переконаний: якщо від чиновника в кабінеті нічого не залежатиме, а публічні фінанси розподілятимуть відкрито, тоді й сенсу «вирішувати питання» не буде. Адже громада краю бачитиме, кому, на що і скільки нададуть грошей.

Одним із пріоритетів, яким керувалися, була сума співфінансування, що її готова надати відповідна районна рада для реалізації власного проекту. На конкурс подали проекти, на співфінансування яких на місцях готові надати від 15 до 40% вартості.

Загалом громади Рівненщини спромоглися на понад 100 ініціатив, 39 проектів-переможців уже подано до Кабміну для погодження та фінансування. Це зокрема реконструкція та подекуди будівництво шкіл, дитсадків, лікарень та поліклінік, каналізаційних мереж, котелень, тобто об’єктів, які визначають життєдіяльність громад у різних куточках області. До речі, й самих громад у краї істотно поменшає: із нинішніх 365, відповідно до перспективного плану об’єднання, вже невдовзі залишиться 45.