У Польщі зафіксовано випадок зараження африканською чумою свиней (АЧС). Хворобу підтверджено у дикого кабана, знайденого мертвим на відстані близько кілометра від кордону з Білоруссю.

Про це повідомили у міністерстві сільського господарства Польщі, передає УКРІНФОРМ.

«Головний ветеринарний лікар підтвердив, що у мертвого дикого кабана, виявленого у гміні Шудзялово Підляського воєводства (схід Польщі,) зафіксовано вірус АЧС», – йдеться у повідомленні.

У міністерстві припускають, що кабан потрапив до Польщі з території Білорусі, де торік було виявлено АЧС.

Міністерство інформує, що вірус АЧС не є небезпечним для людини і не передається від тварини до людини.

В асоціації виробників м'яса Польщі побоюються, що у зв'язку з виявленням АЧС імпорт польської свинини може заборонити не лише Росія, яка наприкінці січня відмовилася від експорту м'яса з балтійських країн та Польщі, а й інші країни.

У зв'язку з виявленням АЧС в Білорусі та Литві у кількох повітах Підляського воєводства РП з 7 лютого вже діє заборона на торгівлю чи виставки свиней.

У понеділок у Брюсселі під час зустрічі міністрів сільського господарства країн ЄС за ініціативою польського міністра Станіслава Калемби було обговорено питання АЧС у країнах Спільноти. Учасники зустрічі домовилися, що ЄС не погоджуватиметься на ініціативу Москви запровадити ембарго на імпорт до Росії м'яса з окремих країн. «Єврокомісар з питань здоров'я Тоніо Борг вважає, що не можна погоджуватися на виключення якоїсь країни, а якщо виключати імпорт, то лише з регіону, де виявлено хворобу», – заявив Калемба.

АЧС вперше виявлено в 1921 році в Кенії. До Європи, зокрема до Португалії, африканська чума потрапила в 1957 році, а у Східній Європі перший випадок АЧС зафіксовано в 2007 році. З цією хворобою важко боротися, оскільки на сьогодні немає щеплення проти неї.