Глядачі Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру, який свого часу евакуювався на підконтрольну Україні територію, взяли участь у всеукраїнському фестивалі ART-UKRAINE, який проходить за підтримки Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності та Міністерства культури.

Унікальність конкурсу в тому, що переможця на відбірковому етапі визначає не професійне журі, а глядач. Саме люди оцінюють ту чи ту театральну виставу в спеціальній анкеті, за результатами якої театральний колектив виходить чи ні у другий тур. Із 22 обласних театральних труп до фіналу потраплять лише п’ять.

— Завдання фестивалю — привернути увагу до театру глядача, а також потенційних меценатів. Зрозуміло, що обласний академічний театр матеріально залежить від місцевої скарбниці, але треба, щоб і кількість відвідувань урівноважувала ситуацію, — каже координатор фестивалю Олена Перяєва.

Луганський обласний театр представив на фестивалі іронічну притчу «Лавина» сучасного турецького письменника Тунджера Джюдженоглу. Події п’єси розгортаються в селищі, яке оточене з усіх боків горами. Дев’ять місяців його жителів огортає страх, спричинений небезпекою сходження лавин. І тільки впродовж трьох місяців вони можуть співати й танцювати, справляти весілля.

— Це одна з найкращих вистав нашого театру, — каже його директор Сергій Дорофєєв. — У ній порушено дуже цікаві теми. Ми постійно чогось боїмося: висловитися, запитати, зробити. Тож життя минає у страху. А коли ламаються стереотипи, то нічого страшного не відбувається. Цей спектакль закликає людей долати страхи.

А на сторінці театру у Фейсбуці додає, що «в такий спосіб театр досліджує знайомі історичні ситуації, коли диктатура тиші, увібравши в себе безліч заборон, породжує надмірну покірність. Тому вистава пропонує глядачам відповісти на запитання: чи позбулися ми, сучасники, страху говорити пошепки»?

Наскільки вистава актуальна для глядачів, стане відомо незабаром: 31 травня комісія почне розглядати анкети. А 25 червня журі визначить переможця другого туру фестивалю.