У дніпропетровських школах нещодавно з’явилися нові можливості використання сучасних технологій, завдяки яким можна не тільки проводити дистанційні уроки, відеоконференції. Невдовзі матимуть змогу навіть запровадити батьківські збори по Інтернету. У місті над Дніпром створили єдиний інформаційний освітній простір у школах — портал www.dnepredu.dp.ua.

«Cервіси та технології, на яких побудовано цей простір, пройшли випробування у Ресурсному центрі Дніпропетровського ліцею інформаційних технологій при Дніпропетровському національному університеті ім. Олеся Гончара. На базі цього центру представники всіх навчальних закладів пройшли майстер-класи з користування даним інформаційним простором», — розповіла заступник начальника управління освіти та науки Дніпропетровської міської ради Наталія Гавриленко.

Директори та завучі усіх шкіл міста мають власні логіни та паролі для входу в єдиний інформаційний простір, який дає можливість обмінюватися будь-якою інформацією, безкоштовно працювати з електронними документами, створювати навчальні та методичні матеріали тощо.

За словами керівника центру інформаційних технологій Миколи Кузічева, на порталі розміщено єдину шкільну електронну пошту, сховища та засоби для створення і зберігання навчальних та методичних матеріалів, проектів, відеоконференцій. Впроваджують і електронний документообіг між міським управлінням освіти та науки і школами. Крім того, будь-яка школа за допомогою фахівців може створити власний інформаційний простір і приєднати його до єдиної освітньої системи міста.

Єдиний інформаційний простір має ліцензію і спеціальний захист від зовнішнього втручання, зокрема й від реклами. Як стверджують фахівці, його істотна перевага — це «хмарність», тобто  всі файли зберігаються віддалено, що уможливлює доступ до них з будь-якого пристрою і з будь-якого місця. Запроваджену інформаційну систему планують поширити на всю Дніпропетровську область і охопити нею 1000 шкіл, 1500 комп’ютерних класів, а також налагодити електронний документообіг.