Дедалі більше харків’янок обирають військові професії. Торік із 635 жителів області, які уклали контракт з оборонним відомством, було 116 новобранок-контрактниць, а за 10 місяців цього року військові лави поповнили 216 представниць прекрасної статі.

Ще на початку року, за словами військового комісара Харківського обласного військкомату полковника Юрія Калгушкіна, харків’янки бажали бути військовими медиками, зв’язківцями і діловодами. А нині вони охоче йдуть служити зенітниками, снайперами або готові освоїти інші бойові спеціальності.

«Жінок не лякає можливість служби в зоні воєнного конфлікту чи переїзд на нове місце служби — далеко від рідної Харківщини», — зазначив військком.

Харківщина — лідер серед обласних військкоматів України в роботі з потенційними воїнами-контрактниками. За неповні 11 місяців майже 2900 жителів регіону уклали контракт із Міноборони.

«Три тисячі підібраних нами рекрутів-контрактників — це приблизно стільки, скільки ми призвали воїнів цієї категорії за останні 10 років. При цьому понад 1100 осіб прийшли в райвійськкомати в 2016-му вже у статусі учасників бойових дій. 210 новобранців з вищою освітою стали офіцерами. Тож військові частини отримали добре підготовлених воїнів. Ще приблизно 150 осіб підбирають документи, необхідні для добровільного призову», — каже Юрій Калгушкін. До кінця цього року офіцери Харківського облвійськкомату прогнозують призов ще майже 500 новобранців для служби за контрактом. Понад 100 з них носитимуть офіцерські погони.