ТРАДИЦІЯ

Запорізькі рятувальники убезпечили народне свято від  трагедій.

Напередодні свята Водохреща запорізькі бійці МНС ретельно обстежили дно Дніпра у місцях масового купання на наявність сторонніх предметів, що могли б спричинити біду. На берегах Дніпра встановили додаткові рятувальні пости. Несли варту на місцях купання цілодобово, щоб запобігти трагедіям, врятувати від небезпеки та допомогти, в разі біди. Протягом ночі перед святом центральний пляж, де мала відбутися головна подія, берегову лінію освітлювали дві потужні освітлювальні башти та освітлювальна установка типу «Жираф». На воді рятувальники пильнували ситуацію на двох швидкохідних катерах UМС-600 та катері на повітряній подушці МАРС-700, а також на гумовому човні ГРАНД-470. Потурбувалися також про те, щоб бажаючим викупатися в освяченій воді було, де перевдягатися та зігрітися після купання, для цього встановили військово-польові намети, а також автомобіль обігріву Газ-66.

«Готуючись до свята, ми  провели відповідну інформаційну роботу з людьми щодо  можливих небажаних наслідків для здоров’я та закликали утриматися від купання на несанкціонованих пляжах, особливо там, дно не було перевірено, рекомендували проводити ритуал Водохреща під пильним наглядом медичних працівників, закликали не купатися в стані алкогольного сп'яніння, – розповіла власкору «Урядового кур’єра» керівник прес-служби ГУ МНС України в Запорізькій області підполковник Юлія Баришева.

Урочистий традиційний обряд освячення води у Дніпрі провів архієпископ Запорізькій і Мелітопольській Лука. Всі учасники заходу належно вшанувати християнські традиції у спеціально обладнаному для цього місці, без ризику для життя.

Юні рятувальники, вихованці навчально-виховного комплексу «Запорізька Січ» військово-спортивного профілю, які є підшефним навчальним закладом ГУ МНС України в Запорізькій області, також взяли участь у масовому купані. Маленькі «відчайдухи» зі спецкласу «Спас», розігрівшись фізичними правами перед зануренням, ринули у воду без остраху. Здавалося, вони зовсім не відчували холоду.

«З минулого року я чекав цього дня, щоб скупатися в охрещеній воді. У свій час козаки також купалися на свято Водохреща, обтиралися снігом, і в такий спосіб загартовувались. Нам випала велика честь продовжувати цю славну традицію, — поділився враженнями вихованець цього спеціалізованого навчального закладу Влад Яремчук.

Вже третій рік поспіль учні спец класу «Спас» купаються на Водохреще, окрім цього вони ходять по битому склу та виконують інші, не менш ризиковані трюки, які іноді холодять кров дорослим чоловікам.

«Взимку збільшується небезпека перебування людей на водних об’єктах. В першу чергу зростає можливість виникнення обмороження та переохолодження, не виключені також випадки судорог та проблем, пов’язаних з вживанням алкогольних напоїв. Ми забезпечили перебування на території масового купання водолазів та медиків, щоб у разі біди терміново надати допомогу. Радимо людям, які мають певні проблеми зі здоров’ям, утриматися від купання та не переоцінювати власні сили. Завдяки цьому свято обійшлося без нещасних випадків, — повідомив начальник аварійно-рятувального загону спеціального призначення полковник служби цивільного захисту Володимир Мілаєнко.