1 серпня Державна фіскальна служба України (ДФС) офіційно заявила, що Росія повністю заблокувала в’їзд транспорту з українськими продовольчими товарами до Криму. У ДФС причину затримки — невідповідність санітарним нормам РФ — назвали формальною.

Згідно із заявою, російська сторона цього дня заборонила ввозити на територію АРК кукурудзу, кукурудзяну крупу, сою, соєве борошно, насіння соняшнику, консервацію, молочну продукцію, безалкогольні напої. Рух автотранспорту було заблоковано через пункти контролю «Ставки», «Каїрка» та «Чонгар» із боку Криму. На материковій частині утворилися кілометрові черги із сотень великогабаритних вантажівок.

Чекати в кілометрових чергах у спеку не надто приємно. Фото з сайту news.pn

Аналогічно Росія діяла 17 травня цього року, коли блокувала ввезення українських продуктів харчування до Криму. Тоді формальною причиною був брак дозволів «Россільхознадзору». У ДФС наголошують, що й нинішніми діями РФ створює штучний дефіцит продуктів на тимчасово окупованій території України. І вважають подібні дії, спрямовані на примусове отримання російських митних дозволів для українських перевізників, — частиною заходів з легітимізації окупаційної влади.

У понеділок 4 серпня «УК» по телефону водії великогабаритних вантажівок, які регулярно курсують через пункт контролю «Ставки», розповіли, що 1 серпня з боку Криму завертали фури з соками та безалкогольними газованими напоями.

«УК» звернувся і до ДФС за інформацією. Представник служби зокрема повідомила, що 4 серпня у другій половині дня на напрямку Каланчак (Херсонщина) — Армянськ (Крим) було скупчення приблизно 100 вантажівок. Причина — встановлення з боку Криму рентген-апаратів, з якими на огляд іде майже півгодини. Плюс додатково заблоковано завезення до АРК картоплі, цибулі та капусти. Штатні черги були на інших напрямках. 5 серпня в напрямку Каланчак — Армянськ спостерігалася вже штатна черга. У службі кажуть: харчі не пускають і їх уже не везуть. За останню добу завернули лише 3 вантажівки, які везли консервований зелений горошок та кукурудзу.

Водночас, як вважають деякі експерти, Україна повинна ввести у відповідь заборону на російські продукти. Як повідомляють на сайті «Главком», голова Комітету економістів України Андрій Новак заявив, що українська влада повинна порушувати питання про аналогічну поведінку в зоні торгівлі з РФ, жорсткіше реагувати на такі її дії. Експерт каже, що в першому півріччі Україна втратила 3 мільярди доларів від торгівлі з РФ, причому 2 з них — за період військового конфлікту. При цьому, за його словами, якщо Росія скорочує продаж українського товару на своїй території, то Україна різко нарощує імпорт аналогічного російського товару на нашу територію, наприклад зерна — уп’ятеро, овочів — на 20 відсотків, м’яса — на 19.

Експерт підкреслив: якщо якась країна зважується на безпідставні заборони, то треба діяти симетрично — встановлювати обмеження на такий самий обсяг продукції, на таку саму суму в твердій валюті. Особливо враховуючи, що у нас зараз із РФ не просто економічна війна, у нас війна реальна.