У Софії відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку. В урочистій церемонії взяли участь президенти Болгарії Росен Плевнелієв та України Петро Порошенко, який перебував у цій країні з офіційним візитом. Про це повідомляє департамент прес-служби АП.

Пам’ятник встановлено у центрі міста, на площі Вазраждане, поряд із кафедральним собором Софійської митрополії Болгарської православної церкви. Заввишки монумент сягає трьох метрів, матеріал — бронза, камінь. На пам’ятнику національні символи України: калина та рушник як втілення образу життєвого шляху й духовного досвіду української нації. Образ молодого Кобзаря у бронзі увічнив київський скульптор Ігор Гречаник.

Дедалі нові покоління українців гуртуються навколо Кобзаря. Фото з сайту president.gov.ua

Під час церемонії Петро Порошенко зазначив, що для кожного українця Тарас Шевченко — це духовний орієнтир нації, невід’ємний компонент її свідомості. «Шевченкове слово об’єднує українську націю у всьому світі, це невичерпне джерело нашої енергії, нашої національної ідеї», — сказав він. Президент подякував Президентові Болгарії та мерії міста Софія, які підтримали й сприяли реалізації цього важливого проекту.

Він також зауважив, що пам’ятник видатному українському поетові встановлено неподалік монумента болгарському національному героєві, поетові-революціонеру Христо Ботеву. На його думку, дві визначні постаті в історії наших дружніх країн Шевченко і Ботев розбудовували храм духовності, з якого черпали віру й надію мільйони українців і болгар, що вибороли свою свободу і незалежність, і яку обидва наші народи завжди ставили понад усе. Перебуваючи у Болгарії, Петро Порошенко відвідав поранених українських військовослужбовців, які проходять курс лікування та реабілітації в цій країні. Президент подякував колективу лікарні «Калероя» за турботу про поранених, які захищають свободу України та Європи, і відзначив успішні результати реабілітації українських воїнів. Він назвав добрим символом двосторонніх українсько-болгарських відносин те, що українські військові та діти з Донбасу оздоровлюються в Болгарії. «Вами тут дуже пишаються. Лікарі кажуть, що ви справжні солдати, які воюють не лише за свободу України, а й за свободу Європи і захищають не лише Україну, а й Європу», — звернувся до військових глава держави.

Петро Порошенко вручив військовослужбовцям цінні подарунки. Він ознайомився з роботою лікарні «Калероя» Військово-медичної академії міністерства оборони Республіки Болгарія.