У Міністерстві соціальної політики відбулося засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

На заході, який відбувся під головуванням міністра Людмили Денісової, зокрема розглянуто питання стану погашення заборгованості із зарплати на трьох підприємствах-боржниках: ПрАТ «Авіакомпанія «АероСвіт», ТОВ «Авіакомпанія «Донбасаеро» та ПАТ «Львівська вугільна компанія».

Представники Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ та Державної виконавчої служби поінформували, що заборгованість із зарплати в «АероСвіті» та «Донбасаеро» істотно не скорочується і нині становить 116,8 та 14,3 мільйона гривень. Ці компанії перебувають у приватній власності, і їх керівники уникають контактів з державними органами.

Як повідомляє прес-служба Мінсоцполітики, віце-президент Професійної спілки-асоціації льотного складу цивільної авіації Веніамін Тимошенко та голова профспілкової організації «Донбасаеро» Петро Гармаш доповіли, що ситуація у трудових колективах напружена, боротьба за повернення працівникам заборгованого заробітку триває. Вони звернулися до Людмили Денісової із проханням знайти методи впливу на керівництво компаній та посприяти у врегулюванні конфлікту.

Міністр доручила підготувати відповідні листи до ГПУ та МВС, пообіцяла розглянути пропозицію заступника голови Федерації профспілок про внесення законодавчої ініціативи про економічний захист працівників у разі невиплати або затримки заробітної плати.

В. о. генерального директора ПАТ «Львівська вугільна компанія» Наталія Чудак повідомила, що нині заборгованість на підприємстві становить 5,8 мільйона гривень через брак достатньої кількості замовлень, аби завантажити на повну потужність виробничий процес.

«Надзвичайно складна політична й економічна ситуація в країні не може бути виправданням для невиплати або затримки заробітної плати.

Люди мають отримувати зароблене. Ліквідація боргів із заробітної плати залишається одним з найголовніших завдань уряду», — резюмувала міністр.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»