Черкаси відзначили 728-му річницю від дня заснування міста. Серед різноманітних заходів особливо вирізнялися спортивні. Можна сказати, що святкування Дня міста нинішньої осені відбулося під знаком спорту та здорового способу життя. Розпочавшись загальноміською акцією «За єдину мирну Україну», яку було проведено на базі Східноєвропейського університету, свято вилилося в масовий фізкультурний рух. Тут і велопробіг через усе місто «Єднаймося заради миру», в якому взяли участь сотні городян від великого до малого, і «Ярмарок спорту» в Долині троянд, де зібрався весь фізкультурно-спортивний бомонд, аби продемонструвати силу, витривалість, показати переваги фізичної культури. 

Учасників свята привітали олімпійські чемпіони Олександр Усик і Денис Берінчик. Черкаські спортсмени продемонстрували, що сповідувати здоровий спосіб життя не лише корисно для власного здоров’я, а й патріотично та по-сучасному стильно. Багатьох початківців привабили майстер-класи, які провели досвідчені спортсмени. На майданчиках грали у волейбол, хокей на траві, боксували, демонстрували східні багатоборства, стрільбу з лука, фехтування, скелелазіння та багато-багато іншого…

Козаки пишуть листа російському «султану». Фото Олега ГАНІНА

А ще учасники святкового дійства мали гарну нагоду поспілкуватися безпосередньо з військовослужбовцями, які беруть участь у Антитерористичній операції на сході України. Останні наголошували, що здоровий спосіб життя, спортивна підготовка і патріотичне виховання — це саме те, що допомагає в будь-яку хвилину з готовністю стати на захист нашої держави.

Були в Черкасах і справжні козацькі розваги. Дійство «Постриження у джури» в міському Палаці молоді видалося особливо колоритним. Молодь продемонструвала бойовий гопак, рукопашний бій, володіння зброєю. Опанувати бойовий гопак можуть як хлопці, так і дівчата. Відроджувати українське бойове мистецтво у місті почали чотири роки тому. Вивчають також історію козацтва. Найвідданіші послідовники ще й чуба вистригають. Змінити зачіску на оселедця пропонували і присутнім на святі. За ініціативи представників черкаського козацтва відбулося театралізоване дійство — написання та передача через українських воїнів листа новоявленому ворогу-супостату. Козацькі дотепники та гострослови показали російським агресорам їхню ницість та нікчемність, чим дуже розважили міську публіку. 

Під акомпанемент музичних гуртів та інших майстрів сцени свято тривало протягом усіх минулих вихідних аж до третіх півнів.