Автор кращої наукової роботи серед студентів про український визвольний рух 1920—1950 років Юрій Нестор зі Львова точно знає відповідь на це запитання. У Києві підбили підсумки конкурсу наукових робіт серед студентів на тему «Український визвольний рух 1920—1950-х років». За результатами розгляду 57 робіт, що надійшли з різних регіонів України, преміями відзначили трьох молодих науковців, ще п’ятеро отримали спеціальні відзнаки журі.

Найвище конкурсна комісія оцінила роботу студента Львівського національного аграрного університету Юрія Нестора, який дослідив гастрономічну культуру української «лісової армії». Друге й третє місця відповідно отримали студентка Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка Юлія Загорулько з роботою «Висвітлення українського націоналістичного руху в курсі «Історія України в старшій школі» та студентка Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Вікторія Задера з роботою «Опозиційні настрої українського селянства в період НЕПу».

Додатково журі відзначило роботи п’ятьох інших учасників конкурсу: «Заходи радянської влади по боротьбі з українським націоналістичним рухом та його протидія у 1944—1945 рр. на східній Волині» Володимира Помінчука з Житомирського державного університету імені Івана Франка; «До проблеми типології українського націоналізму 1920—1950-х років» Антона Твардовського з Херсонського державного університету; «Роль греко-католицького душепастирства в ОУН-УПА з позиції митрополита Андрея Шептицького: українська історіографія» Наталії Зьоли з Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника; «Діяльність ОУН і УПА на Закарпатті: радянський погляд (за матеріалами «Паспорта Закарпатської області УРСР 1950 р.»)» Ярослава Переходька з Київського національного університету імені Тараса Шевченка та «Воєнна діяльність сотника УПА Івана Наконечного-«Орленка» на Самбірщині (1946—1948)» Юрія Павловича з Львівського національного університету імені Івана Франка.

Усього в конкурсі, метою якого було поглиблення вивчення і популяризація історії українського визвольного руху 20-х—50-х років ХХ століття серед молоді, взяли участь 57 студентів з усіх регіонів України. Його проводять уже втретє.

До складу конкурсної комісії входили провідні фахівці з історії України: Володимир В’ятрович (Український інститут національної пам’яті, Національний університет «Києво-Могилянська академія»), Іван Патриляк (Київський національний університет імені Тараса Шевченка), Олександр Іщук (Центр досліджень визвольного руху), Володимир Панченко (Інститут суспільних досліджень) й Руслан Забілий (Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»). 

 Лариса ВЕЛИЧКО
для «Урядового кур’єра»