НЕРУХОМІСТЬ

Уряд затвердив правила страхування предмета іпотеки. Уряд прийняв 6 квітня постанову N358 "Про затвердження Порядку і правил обов'язкового страхування предмета іпотеки від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування". На думку фахівців, цей документ дасть змогу реалізувати норми Закону України "Про іпотеку" щодо захисту іпотекодавця і його кредиторів від можливих майнових втрат і встановить умови, за якими буде здійснюватися такий вид страхування. Цікаво, що Кабмін видав ці Правила на виконання пункту 35 статті 7 Закону "Про страхування" майже через 8 років після внесення змін у закон.

Згідно з вищезгаданою постановою, предметом договору обов'язкового страхування іпотеки є майнові інтереси, що не суперечать закону і пов'язані з володінням, користуванням та розпорядженням ним. Страховими ризиками є, зокрема, стихійне лихо (землетрус, зсув, обвал, осідання земної поверхні, зливи, град, сильний снігопад, тиск снігу, що виник унаслідок сильного снігопаду, сильного морозу, сильна спека, сильний вітер і т. д.). Крім того, до таких ризиків належать також пожежа, вибух, проведення робіт, пов'язаних з будівництвом/реконструкцією об'єктів нерухомості, розташованих поряд із застрахованим майном, або сусідніх приміщень, що не належать страхувальнику, аварії в системах тепло-, водо-, газопостачання, в електричних мережах, протиправні дії третіх осіб: хуліганство, крадіжка, грабіж, розбій, умисне знищення або пошкодження майна. "При чому тут ризики крадіжки, грабежу та розбою (зауважу -страхуємо нерухомість), залишається незрозумілим. Хоча нововведення франшизи в 2% обмежить можливості формального страхування з 10-50% франшизами. З іншого боку, така велика кількість ризиків поставить у глухий кут більшість компаній, які у своїх перестрахувальних програмах можуть і не мати покриття на більшість з таких ризиків", - зауважує голова комісії по страхуванню Українського товариства фінансових аналітиків В'ячеслав Черняховський. Експерти сподіваються, що банки проявлять мудрість, і не будуть наполягати на надмірній кількості ризиків, а вибиратимуть тільки деякі.

КOРOТКO

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вилучено із Державного реєстру уповноважених рейтингових агентств відповідно до рішення Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку N 246 від 15 березня цього року. Підставами для цього стали результати розслідування діяльності агентства комісією, в ході якого були виявлені неодноразові порушення чинного законодавства з боку ТОВ "Кредит-Рейтинг".

Верховна Рада України 7 квітня прийняла за основу проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом". Зокрема, документ пропонує викласти у новій редакції статтю 163-8 Кодексу України про адміністративні правопорушення та доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 222-1 (маніпулювання на фондовому ринку).