ДАТА

Міжнародний день ромів у Миколаєві відзначили конкурсом талантів. Подібний конкурс відбувся вперше. Миколаївські цигани змагалися не в умінні гарцювати на конях чи ворожінні на руці, а боролися за звання кращого співака, танцюриста та музиканта. Конкурс перетворився на справжнє свято для всіх цінителів культури ромів.

Ініціатором проведення першого в Миколаєві конкурсу циганської майстерності виступив народний фольклорний ансамбль "Бахтале" та його керівник Володимир Юрковський. Хоча Володимир Олександрович і не належить до ромів, але давно полюбив самобутню циганську культуру і присвятив їй все життя. Його колектив зберігає та популяризує культуру та традиції ромів. А цього року виникла ідея продемонструвати свою майстерність.

Конкурс відбувся у трьох номінаціях: "Хореографія", "Вокальний конкурс" та "Інструментальний конкурс". Підкорив глядачів бездоганним азартним виконанням циганського танцю маленький Степан Швець. Іспанка Станку, виконавши дві пісні на високому професійному рівні, зірвала бурю оплесків, а Артем Лахмадо визнаний кращим серед музикантів. Ці артисти й стали переможцями. Всі учасники свята отримали подарунки від організаторів.

Роми давно оселилися на Миколаївщині, займалися здебільшого ковальською справою. У роки Великої Вітчизняної війни, визволяючи Миколаїв у бою загинув циган за національністю - Тимофій Прокоф'єв. Він - єдиний серед ромів Герой Радянського Союзу. Зараз в області живе майже півтори тисячі циган.