15 квітня 2015 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка узгоджує чинні нормативно-правові акти в сфері освіти та дозволяє припинити практику обов’язкового трирічного відпрацювання та відшкодування до державного бюджету вартості навчання випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням.

Зазначена постанова, ухвалена ще в 1996 році, на сьогодні не відповідала ані міжнародному законодавству в сфері прав людини, ані Конституції України, ані Законам України «Про освіту» та «Про вищу освіту», оскільки порушувала право особи на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Із Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, виключено пункт 8, яким було передбачено, що випускники, які уклали угоду з вищим навчальним закладом після зарахування на навчання, повинні відпрацювати за місцем призначення не менше трьох років. Дія зазначеного Порядку, у зв’язку зі специфікою медичної сфери, тепер поширюється тільки на осіб, що навчаються за спеціальностями медичного профілю.

Внесення зазначених змін — важливий крок на шляху до децентралізації та дерегуляції системи управління освітою. На заміну системи вимагання формальних довідок про працевлаштування мають прийти сучасні кар'єрні центри у ВНЗ, завданням яких буде створення можливостей для налагодження зв'язків студентів з працедавцями.

МОН