Днями українська делегація громадськості і волонтерів зустрілася з Президентом Республіки Литва Далею Грібаускайте. Відбулася щира розмова щодо суспільно-політичної ситуації в Україні, ролі громадянського суспільства у процесі реформування держави, її виходу з соціально-економічної кризи.

Як зазначив керівник делегації, президент УСПП Анатолій Кінах, Україна дуже цінує партнерство з Литвою — як на міжнародній арені, так і в двосторонніх відносинах. Вільнюс займає послідовну позицію у обстоюванні територіальної цілісності України, підтримки її євроінтеграційного шляху. Така дружня допомога забезпечує підтримку й решти партнерів з ЄС. «Ми відчуваємо допомогу Литви і в таких процесах, як впровадження демократичних стандартів, верховенства права, розвитку консолідованого громадянського суспільства та посиленні його впливу на хід реформ і контроль за діями влади», — зауважив Анатолій Кінах.

«Іспити, які постали перед вашою державою, — не лише труднощі, в них підґрунтя для консолідації суспільства, подальшого просування громадянських, волонтерських ініціатив. Литва і я, як президент, будемо завжди підтримувати Україну і її народ, з яким нас об’єднує спільність історичних традицій, цінностей, бажання подальшого демократичного розвитку», — наголосила на зустрічі Даля Грібаускайте.

Анатолій Кінах презентував пані Грібаускайте діяльність Національного форуму «Трансформація України», що об’єднав лідерів громадської думки, політиків, бізнесменів, духовенство, активістів і став справжньою комунікаційною платформою між владою та суспільством. Наразі форумом розроблено проект Концепції трансформації України на основі кращих практик держав Східної Європи та Балтії, готується Стратегія розвитку України як європейської держави. Про це йшлося в ході зустрічі президента УСПП із міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічюсом. Він зауважив, що наявні формати двосторонніх бізнесових комунікацій — діяльність Українсько-литовської та Литовсько-української ділових рад, проведення економічних форумів на найвищому рівні тощо — дають практичні та відчутні результати. Зростають показники торгово-економічного обороту, кількість підписаних контрактів, проектів аутсорсингу.

Наша делегація передала Далі Грібаускайте триметровий стяг України від українських воїнів — зі словами вдячності за дружбу й підтримку. Свої підписи на ньому залишили бійці різних українських військових підрозділів із зони АТО. Ініціатива належить Всеукраїнській спілці учасників бойових дій та волонтерів АТО, ГО «Варта та захист» та за підтримки УСПП.