СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА. Понад 21% дітей-чорнобильців, які мають оздоровитися до кінця року, вже отримали таку можливість. Про це повідомив директор департаменту соціального захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи та інших категорій Міністерства соціальної політики Сергій Подорожний.

— Оздоровлення чорнобильців цього року розпочалось 14 червня. За цей час на відпочинок поїхало 10,5 тисячі дітей у складі груп та ще понад 1,8 тисячі хлопчиків і дівчаток — з одним із батьків. Зокрема, з Києва та Київської області — понад 2,24 тисячі дітей, — цитує слова посадовця прес-служба Мінсоцполітики.

Сергій Подорожний зазначив, що серед дорослих чорнобильців наданою можливістю вже скористались понад 8 тисяч осіб, а це майже 23% від тих, хто має оздоровитися до кінця року.

— З 2013 року за ініціативи міністра соцполітики Наталії Королевської діє новий Порядок оздоровлення чорнобильців, завдяки якому вперше для постраждалих 3-ї та 4-ї категорій виділяються пільгові путівки. Крім того, був запроваджений механізм, за яким гарантовано зберігається обліковий номер у черзі на наступний рік для тих чорнобильців, які не отримали путівки цього року, — сказав він.

І додав, що цим же порядком передбачена можливість для чорнобильців самостійно обирати місце відпочинку серед тих, які перемогли у тендері. Це дає змогу їм з урахуванням саме їхніх захворювань підібрати відповідний заклад та зробити оздоровлення найбільш ефективним.

Як раніше зазначала міністр соціальної політики Наталія Королевська, такий підхід є раціональним щодо використання бюджетних коштів. Він висвітлює за підсумками року, які відпочинкові заклади мали попит, а куди люди їхати не хотіли.

У Державному бюджеті на 2013 рік передбачено 380 мільйонів гривень на оздоровлення осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. За результатами тендерів за ці кошти було закуплено майже 94 тисячі путівок до 59 оздоровчих закладів України. 

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»