Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

348 народних депутатів зареєструвалося вчора в сесійній залі Верховної Ради. Усіх їх Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закликав голосувати персонально. Майже одразу група обранців від Радикальної партії на чолі з Олегом Ляшком зібралася біля трибуни через призначення на посади в комітети депутатів, які голосували за «закони 16 січня». Це спонукало Володимира Гройсмана внести до порядку денного сесії проект постанови про зміни до рішення, яким призначалися керівники та члени комітетів. Лише після її ухвалення блокувальники розсілися по своїх місцях.

Парламентарії визначили календарний план проведення першої сесії Верховної Ради VIII скликання (грудень 2014 — січень 2015 року), докладно розписавши пленарні дні, дні роботи комітетів і на виборчих дільницях, проведення погоджувальних рад тощо. До порядку денного своєї роботи для розгляду на поточному тижні народні депутати включили довгоочікуваний проект постанови «Про звернення Верховної Ради до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації та президента Російської Федерації щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України 8-го скликання Надії Савченко». За дане рішення проголосували 343 із 387 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі, повідомляє УНІАН. Цей проект постанови має бути розглянуто у профільному комітети, і після цього на поточному тижні має бути винесено на розгляд ВР, оскільки на сьогодні немає висновку профільного комітету щодо проекту цієї постанови.

Наступного разу депутати зберуться під куполом на Грушевського у четвер 11 грудня. Того дня передбачається розгляд Програми діяльності уряду.