ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ. Граничний вік перебування на державній службі, на службі в органах місцевого самоврядування та на дипломатичній службі має бути збільшено до 65 років. Таку норму пропонується встановити у законопроекті «Про внесення змін до деяких законів України щодо граничного віку перебування на державній, дипломатичній службі та службі в органах місцевого самоврядування», який був рекомендований Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до прийняття парламентом за основу й уцілому, повідомляє УКРІНФОРМ.

Ця норма розповсюджується як на чоловіків, так і на жінок.

Нині граничний вік перебування на державній службі встановлено - 62 роки для чоловіків і 60 - для жінок. Це передбачено Законом «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який набув чинності з 1 жовтня 2011 року. Було також скасовано норму, яка дозволяла на 5 років продовжити службу. На думку членів Комітету ВР, через це термін перебування на державній службі для чоловіків фактично скорочений на 3 роки, «що можна розцінювати як порушення частини третьої статті 22 Конституції України, якою не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів,» - зазначається в пояснювальній записці до законопроекту.

До того ж, на думку законодавців, розбіжності у граничному віці перебування на державній службі для жінок і чоловіків протирічать принципам рівності прав незалежно від гендерних ознак.

Для довідки: у ФРН граничним віком перебування на держаній службі вважається 65 років, водночас службовцю, за його бажанням та коли цього вимагають інтереси служби, термін може бути продовжений до 70 років; у Франції цей вік становить 65 років; у Бельгії та Швейцарії чиновники виходять у відставку у 65 років, однак граничний вік може бути продовжений до 70 років; в Італії службовцям дозволяється залишитися на службі до 67 років; а законодавство Норвегії не встановлює вікових обмежень для перебування громадян на публічній службі.