ПЕРЕВІРЯЄМО ЧУТКИ

На Житомирщині на спорудження сільських спортмайданчиків запропонували бюджетникам перерахувати одноденний заробіток

Інформація про те, що освітян і медиків Житомирщини "добровільно-примусово" зобов'язують перераховувати одноденний заробіток до обласного благодійного фонду "Розвитку фізичної культури і спорту та Олімпійського руху", не лише набула широкого розголосу, а й виявилась небезпідставною. Такий фонд справді є і створений він з благородною метою сприяння розвитку мережі загальнодоступних спортивних об'єктів. Йдеться насамперед про сільську місцевість, де "забігайлівки" нині мало не на кожній вулиці, а ось стадіони або взагалі відсутні, або у вкрай занедбаному стані. Зрозуміло, що привести ці об'єкти до ладу лише за бюджетні кошти просто нереально. Між тим гроші, зібрані на створення умов для розвитку масового фізкультурного руху всією громадою, можуть попрацювати задля фізичного і морального здоров'я її членів або й навіть врятувати чиєсь молоде життя від алкоголізму, наркоманії чи залучення до світу криміналу.

Зрозуміло, ця добра справа започатковувалась не без участі облдержадміністрації, голова якої Сергій Рижук щиро переконаний, що коли пояснити людям, для чого збирають кошти, то навіть сільські бабусі-пенсіонерки виділять по 2-3 грн на стадіон для своїх внуків і правнуків. От лише амбітні плани вже до кінця цього року зібрати до фонду десь 15 млн грн, судячи з усього, пішли лише на шкоду добрій справі. Адже у низці районів - замість того, щоб вести планомірну роз'яснювальну роботу серед населення й керівників бізнесових і підприємницьких структур, - пішли найлегшим шляхом: "рекомендували" працівникам бюджетних установ (а це насамперед медики і освітяни) перерахувати у фонд свій одноденний заробіток.

- Вимагати від людей із без того з невисокими доходами у примусовому порядку сплачувати внески до фонду просто аморально, - прокоментував ситуацію голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук. - Адже такі дії фактично дискредитують як саму ідею благодійності, так і державну владу. Причому не лише на місцевому рівні. Тому ми вже поправили тих керівників, які непродуманими і, м'яко кажучи, примітивними діями лише зашкодили добрій справі.