ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Своє рішення Віктор Янукович озвучив в аеропорту "Бориспіль"

Перед відльотом до Казахстану для участі в саміті Організації з безпеки і співробітництва в Європі глава держави провів нараду з економічним блоком уряду та посадовцями Адміністрації Президента. У ній взяли участь Прем'єр-міністр Микола Азаров, перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков, міністр юстиції Олександр Лавринович, перший заступник глави АП Ірина Акімова та заступник керівника Адміністрації Олена Лукаш.

Вийшовши до преси після засідання, Президент заявив, що Податковий кодекс має бути доопрацьовано: "Ми домовилися, що робоча група, яка створена урядом за участю представників Президента, малого та середнього бізнесу, у найкоротші терміни напрацює зміни до Податкового кодексу, які я розгляну у четвер. І в разі, якщо вони відповідатимуть тим вимогам, які стоять перед документом, я їх підпишу і подам у парламент".

"Сьогодні я наклав вето і вважаю, що нинішня ситуація дає змогу, щоб ми дійсно створили той документ, який відповідає меті - модернізації економіки, виведенню її з тіні, створенню прозорого механізму накопичення ресурсів у бюджет і, безумовно, мотивації зростання економіки, підтримці вітчизняного товаровиробника. Я їду в Астану і вірю, що за дві доби люди, які несуть відповідальність за цей документ, свою справу виконають", - підкреслив Віктор Янукович. Президент відзначив, що особливу увагу в Податковому кодексі необхідно приділити захисту прав товаровиробників і підприємців.

У той же час Голова Верховної Ради Володимир Литвин не виключає, що зауваження глави держави парламент розгляне вже 2 грудня. "Швидше за все, у четвер будемо розглядати зауваження Президента з огляду на те, що перебуваємо у цейтноті", - сказав спікер, додавши: бюджетний процес фактично зірвано. Володимир Литвин наголосив, що необхідно дуже уважно переглянути адміністрування податків, а також інші розділи, повідомляє УНІАН.

Вже після відльоту Віктора Януковича до Астани прес-служба Президента розповсюдила заяву глави держави щодо Податкової реформи.

"Дискусія, що розгорнулась навколо Податкового кодексу, засвідчила, яким непростим є процес модернізації країни. Абсолютна більшість громадян України усвідомлює необхідність якісних змін у нашому житті. Ми єдині у прагненні зробити державу сильною і справедливою, підвищити добробут людей. Ми йдемо шляхом реформ, що долали всі розвинені країни світу. І починається він з наведення порядку в економіці, у фінансах країни. Це є запорукою і гарантією успішності усього процесу реформування держави", - йдеться у заяві Президента.

На думку Віктора Януковича, єдина можливість досягти мети - побороти тіньову економіку, яка породжує корупцію, загрожує правам і свободам громадян, не дає Україні зайняти гідне місце у цивілізованому світі. Президент впевнений, що Податковий кодекс має стати ефективним і справедливим інструментом у боротьбі з тіньовою економікою, прозорим механізмом наповнення бюджету країни, рушійною силою її модернізації: "Лише на основі нового оподаткування можливі суттєві підвищення пенсій і зростання зарплат, якісне медичне обслуговування і сучасна наука та освіта".

Глава держави вважає, що Кодекс мають поважати громадяни, йому повинні довіряти вітчизняні підприємці та закордонні інвестори. При цьому податковий інспектор, як і підприємець, повинен знати свої обов'язки і нести відповідальність за вільне тлумачення законів і прояви корупції.

"Я поділяю стурбованість людей тим, що в цьому проекті суттєво обмежені права підприємців, непомірно посилена роль податкової адміністрації. Я категорично проти таких підходів і, користуючись правом вето, повертаю Податковий кодекс до Верховної Ради. Я вимагаю від депутатів глибокої та прискореної роботи над документом. Крім того, я вимагаю від уряду провести реформу податкової служби з метою забезпечення прозорої роботи, недопущення адміністративного свавілля та зловживань", - заявив Віктор Янукович.

Він переконаний, що подолати прірву між владою та суспільством можна лише підтримуючи постійний діалог, що повертає довіру і надію у суспільство.