Підкарпатське воєводство – одне з найпровідніших у Польщі. Для свого розвитку зуміло залучити найбільше європейських інвестицій – на суму понад 40 мільярдів євро. Про це, за повідомленням сайту Тернопільської облдержадміністрації, наголосив очільник краю Степан Барна під час тематичного семінару «Польський досвід функціонування децентралізованих органів місцевого самоврядування», що відбувся в Тернополі.

У форматі відкритого спілкування представники законодавчої та виконавчої влади всіх рівнів Підкарпатського воєводства поділилися досвідом з головами й представниками територіальних громад Тернопільщини.

«Ми приїхали, аби налагодити співпрацю між Тернопільською областю та нашим воєводством. Самоврядування має неабиякий позитивний вплив на суспільство й країну загалом. Тож хочемо і з вами поділитися власним досвідом щодо формування ґмін (громад). Процес їхнього утворення в Польщі відбувся ще 25 років тому. І тепер з впевненістю можна сказати, що передача функцій безпосередньо громадам – суттєво активізує до дій, спрямованих на розвиток рідного краю», – зазначила віце-маршалок Підкарпатського воєводства Республіки Польща Марія Куровська.

На цьому заході обговорили, зокрема, питання, що стосуються адміністративної реформи, налагодження відносин між повітами (ґмінами). Йшлося про функціонування місцевого самоврядування повіту, ґміни та воєводства на прикладі Підкарпатського воєводства. Також розглянули потенційні напрямки подальшого співробітництва.