СПІВРОБІТНИЦТВО

Досвід Польщі, на думку Андрія Клюєва, стане у пригоді для реалізації українських реформ

Уряд України зацікавлений досвідом економічних реформ, які Польща проводила в останні два десятиліття. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв під час зустрічі з віце-прем'єр-міністром Польщі Вальдемаром Павляком.

"Нам дуже цікавий як позитивний, так і негативний досвід нашого сусіда щодо структурної перебудови економіки, модернізації основних галузей, використання різних механізмів прискорення економічного зростання, а також у розвитку фінансового ринку, інфраструктури та інших сфер", - заявив Андрій Клюєв.

За його словами, на зустрічі було обговорено польський досвід у сфері створення умов для ведення бізнесу та залучення інвестицій. Андрій Клюєв проінформував польського колегу про зусилля нашого уряду в цьому напрямку. Він зазначив, що українська влада веде одночасну роботу над відпрацюванням 21-го напрямку реформ. Перший віце-прем'єр-міністр висловив сподівання, що вже в квітні-липні в парламенті буде прийнято основний пакет зі 117-ти законопроектів, які, зокрема, покликані завершити перший етап проведення дерегуляції економіки.

"На жаль, тільки законодавчих змін замало. Набагато складніше буде забезпечити їх реалізацію. Йдеться не тільки про безліч підзаконних актів: важливіше зламати опір корупціонерів і бюрократів на всіх рівнях. Ось це буде для України найскладнішим випробуванням. Але іншого шляху у нас вже немає", - цитує слова першого віце-прем'єра його прес-служба.

Також було обговорено євроінтеграційний досвід Польщі. За словами Андрія Клюєва, було цікаво почути й висновки польських колег після проведення адміністративної, адміністративно-територіальної і пенсійної реформ, а також реформи системи охорони здоров'я.

Крім цього, Андрій Клюєв і Вальдемар Павляк обговорили ключові теми двостороннього співробітництва. За словами українського урядовця, у 2010 році помітно пожвавилася двостороння торгівля: товарообіг зріс на 37% і перевищив 4,5 млрд дол. "Україну радує, що наш експорт зростає швидше польського імпорту - експорт українських товарів збільшився на 47%, імпорт польських товарів - на 28%. Але нас все одно не влаштовують загальні обсяги двосторонньої торгівлі -потенційно вони повинні бути набагато більшими", - заявив Андрій Клюєв.