Черговий ІХ Всеукраїнський фестиваль грецької пісні імені Тамари Каци, що відбувся на Донеччині, цього року вперше відкривався на малій батьківщині знаної співачки –– в селищі Сартана. «Тамара Каци –– одна з найкращих представниць нашого народу, яка несла культуру в піснях:  чудово виконувала традиційні народні та твори сучасної Греції. Ми вирішили, що буде символічно, якщо почнемо цьогорічний фестиваль на сцені, де багато років виступала співачка. Крім представників Донеччини, до нас приїхали творчі колективи із Запорізької, Харківської областей. А до війни фестиваль мав міжнародний статус і в ньому брали участь виконавці з Молдови, Грузії, Греції», — розповідає представник організаторів голова Федерації грецьких товариств України Олександра Проценко-Пічаджі.

Зазвичай фестиваль грецької культури в Маріуполі збирає велику концертну програму. Фото з сайту uagreeks.com

Фестиваль збирає шанувальників грецької культури раз на два роки, а нині в ньому взяли участь понад 160 виконавців, які демонстрували зразки пісенної творчості грецькою та її діалектами, українською, російською мовами. Серед учасників колектив «Сартанські самоцвіти», в якому свого часу виступала Тамара Каци.

А грандіозний гала-концерт творчого дійства наступного дня відбувся в Маріуполі в міському Палаці культури «Український дім», де вшановували переможців у номінаціях: солісти-вокалісти, авторська пісня, дуети, ансамблі. А найбільше переможців було в символічній номінації «глядачі», адже всі присутні отримали велике задоволення від концертів дводенного фестивалю, що популяризує творчу спадщину багатющої грецької культури.