Днями в  Києві відбулася  прес-конференція, присвячена успішним виступам українських гросмейстерів на міжнародній арені. У ній взяли участь: п’ятнадцята  чемпіонка світу Марія Музичук, чемпіонка світу з бліцу Анна Музичук, дворазовий олімпійський чемпіон Павло Ельянов, переможець Олімпіади Андрій Волокітін, тренер жіночої збірної України Михайло Бродський та президент Федерації шахів країни Віктор Капустін. 

Учасники поділилися  своїм баченням проблем  розвитку шахового спорту в Україні і презентували  звернення спортивної шахової громадськості до Верховної Ради з пропозицією розглянути і прийняти національну програму розвитку шахового спорту у нашій країні. Вони скерували лист до спікера парламенту Андрія Парубія з проханням розглянути це питання у профільному комітеті, повідомляє Укрінформ.

«Кожна копійка, яку вкладуть у розвиток шахового спорту, потім повернеться сторицею», — підкреслив Павло Ельянов. 

Віктор Капустін повідомив, що послом українських шахів став відомий співак Святослав Вакарчук. А Марія Музичук запропонувала, щоб  гру у шахи прирівняли до олімпійських видів спорту. Здається, вельми слушна пропозиція, особливо зважаючи на те, що представники України  регулярно виступають у своїх, шахових, олімпіадах. 

Йшлося також про започаткування уроків гри у шахи у школах та дитячих садках. Ця гра дисциплінує, організовує дітлахів. Нехай далеко не всі вони  стануть чемпіонами, та  позитивні якості від занять мудрою грою обов’язково здобудуть.

Нагадаємо, що шахи є одним з найуспішніших видів спорту в Україні. Лише кілька днів тому фінішував Кубок європейських клубів (аналог футбольної Ліги чемпіонів), в якому четверо українців стали чемпіонами. Зокрема  чемпіонами серед жінок стали представники клубу «Монте Карло», за який виступали чемпіонка світу китаянка Хоу Іфань, українки Анна та Марія Музичук, а також шведка Піа Крамлінг та Альміра Скрипченко з Франції. Вони виграли усі сім матчів і набрали 14 командних очок із 14 можливих.

У чоловіків усе вирішували  останні секунди останнього туру. Зрештою перше місце взяла команда «Алкалоїд», за яку грали українці Павло Ельянов та Юрій Криворучко.