ЗАХОПЛЕННЯ

На одній з останніх мистецьких виставок у столичному Центральному залі художників найбільше увагу відвідувачів привернули роботи юної херсонської художниці Надії Новицької.

Понад усе Надійка любить малювати коней. Вони у неї то виступають центральним образом, то перебувають на другому плані, то стають тлом для усього полотна. А ще багато її полотен -сюжети на теми казок.

Утім, своє перше "полотно" Надійка намалювала на... шпалерах. Після чого мама й віддала доньку-дошкільницю на навчання до художньої школи. Цей мистецький заклад вирізняється особливим підходом до художньої освіти: тут більше уваги приділяють не лише академічній правильності малюнка, а й творчій свободі художника. Та головне, тут втілюється в життя принцип неперервності освіти - діти з п'яти років починають навчатися в художній школі, продовжують його в дизайн-ліцеї, а потім стають студентами столичних вишів: Національної академії керівних кадрів культури та мистецтва або Інституту реклами. До речі, їхні викладачі високо оцінили роботи дівчини.

Малювання стало для Надії Новицької невід'ємною частиною буття. "Навіть якщо немає в руках пензля, рука несвідомо виводить якісь фігури, - розповідає художниця. - Я знаю, що малювання - це моя справа, мрію ілюструвати книжки".

"Сон Ікара", "Дзвіночки", "Хлопець з конем" - ці твори вималювані настільки "по-дорослому", що вже зараз готові виступити ілюстраціями до серйозних друкованих видань. А центральне місце серед Надійчиних експонатів на виставці посідала графічна композиція "Володарка птахів" - одне з її улюблених полотен.

"А ще люблю працювати з кляксами (хоч як дивно, є такий жанр у графіці. - Авт.). Кляксографія дає змогу проявитися фантазії, "розмахнутися" художній уяві, - розповідає Надія Новицька, демонструючи стоси своїх картин. - Мені цікаво спробувати себе у різних стилях, у різній техніці. Кафедра дизайну, де я навчаюся, дає таку можливість. Я хочу вчитися, хочу вдосконалюватися, і за все, що вже вмію і чого досягла, щиро вдячна своїм учителям, і найперше Світлані Анатоліївні Білецькій", - каже Надійка.