ВИСТАВКА

Луганчанин Віктор Мінаєв звітував перед земляками роботами з історії козацтва.

Сімнадцять робіт, присвячених цій темі, - це лише частина його творчого доробку, який створюється два десятиліття. Звернутися саме до історичної теми свого часу митцю порадили колеги, які були в захопленні від його дипломної роботи - триптиха за виставами Олексія Толстого й картини "Слово о полку Ігоревім".

Однак першу частину з півстолітньої трудової діяльності після закінчення Луганського художнього училища Віктор Мінаєв присвятив театру. І лише багато поїздивши по різних землях - тривалий час працював у Росії, викладав у Ярославлі, - він зосередився на історичному матеріалі.

- Це найскладніший жанр, - упевнений Віктор Федорович. - І пейзажист, і портретист пишуть з натури. А коли звертаєшся до історичної теми, дивитися можна тільки... в себе.

І хоча 83-річний художник стверджує, що в нього немає улюбленців серед власних картин, з особливим почуттям колишній фронтовик розповідає про полотно "Між боями". На ньому - підліток з автоматом, пускає кораблик у весняному струмку. І світло від води відбивається усмішкою на обличчі дитини. Ймовірно, цю роботу майстер писав усе-таки за спогадами. Всі інші картини оповідають про перемоги й героїзм українських козаків минулих століть. Точно передані всі деталі костюмів, побуту, подробиці історичних подій. І сам художник на відкриття виставки прибув у військовому мундирі з генеральськими погонами.

- Айвазовський не був моряком. Він закінчив Петербурзьку художню академію, жив у Феодосії, любив море й за свої роботи одержав звання морського адмірала, - пояснив Віктор Мінаєв. - Я визнаний нашим козацтвом гідним звання генерала.

Роботи Віктора Мінаєва є в приватних колекціях Польщі, Німеччини, України й Росії.