ЛІВІЯ. Скупа  безпристрасна хроніка повідомляє: 19 червня  на світанні  внаслідок бомбардування лівійської столиці авіацією  Північно-атлантичного Альянсу  загинули дев’ять мирних жителів Тріполі, вісімнадцятеро  поранені. Один з авіаударів через технічний збій не влучив у намічену ціль, що могло призвести до жертв серед цивільного населення, йдеться в заяві командувача операцією НАТО в Лівії генерал-лейтенанта Шарля Бушара.

Попутно військовий  чинуша висловив співчуття у зв’язку із загибеллю мирних жителів і наголосив, що  НАТО загалом украй уважно ставиться до проведення бомбардувань, спрямованих проти режиму, який застосовує насильство щодо власного народу. Та чи легше від визнання чиєїсь помилки чи  просто  впевненого у   диктатурі доцільності вояка  родичам  загиблої від бомби-«визволительки» цілої родини?

Надто зважаючи на заяву іншої сторони, яка вустами глави МЗС Лівії Абдули Аті аль-Обейді повідомила,  що недільного ранку бомбардуванню піддалися й інші цивільні об’єкти  столиці країни. Отже, можна казати про навмисний напад на мирне передмістя Тріполі. Як відомо, громадянська війна в Лівії триває з лютого 2011 року. Незважаючи на те, що вже три місяці в країні проводиться військова операція під проводом НАТО, ні повстанці, ні урядові війська досі не змогли добитися рішучої перемоги.

Напередодні міністр фінансів і нафтової промисловості бунтівного уряду, що засідає в Бенгазі,  Алі Тарун  зізнався, що лівійські повстанці повністю  вичерпали  свої фінансові ресурси. За його словами,  нафтовидобуток на родовищах, які контролюють повстанці, зупинено через бойові дії, і у заколотників не залишилося ніяких засобів для існування. У  настільки скрутному становищі повстанці опинилися  через те, що країни Заходу, порушуючи  обіцянки, відмовляються надати Бенгазі фінансову допомогу.

Сподівання на  деякі країни, зокрема США і Францію,  які обіцяли передати повстанцям кошти із заморожених рахунків Муамара Каддафі і його оточення,  поки не справджуються —  дипломати з самого початку  визнавали, що цей план пов’язаний з бюрократичними та юридичними перешкодами, на подолання яких можуть знадобитися роки.

До речі, сам полковник виступив  минулої п’ятниці з черговим зверненням до лівійського народу. У промові, яку транслювало державне телебачення Лівії, Каддафі наголосив, що лівійський народ сповнений рішучості перемогти зрадників і боягузів, навіть якщо вони застосують ядерні бомби.