МУЗИКА

Міжнародний конкурс виконавців на українських народних інструментах імені Гната Хоткевича вп'яте відбувся у Харкові

Цьогоріч з різних куточків України, Білорусі, США і Канади до першої столиці з'їхалися понад сто учасників конкурсу, який традиційно проводиться в пам'ять видатного діяча української культури Гната Хоткевича. Протягом десяти днів вони змагалися між собою та дарували харків'янам і гостям міста чарівне звучання традиційних інструментів українських кобзарів - кобзи, бандури і ліри, цимбалів і сопілки.

Ідея створення цього конкурсу належить доньці Гната Хоткевича - Галині, яка понад десять років тому зібрала ініціативну групу. Засновником конкурсу став Фонд національно-культурних ініціатив, який і зареєстрував музичний захід у 1997 році. А вже за рік відбувся у Харкові перший концерт. На жаль, нинішнє музичне свято, у яке переріс конкурс, відбулося без його берегині - пані Галини, яка пішла з життя у лютому цього року у Франції. Але її справа, як і її прославленого батька, продовжує жити і сьогодні.

- Наш конкурс підносить український народно-виконавчий інструмент на європейський рівень та зав'язує діалог між традиційним виконавством і академічним, - розповідає директор конкурсу, керівник харківського фонду Хоткевича Костянтин Черемський. - Власне, з цього боку він є дуже цікавим. Навіть сама участь у ньому додає виконавцеві певного рейтингу, його високу кваліфікаційну придатність.

Одна з учасниць музичних змагань - Надія Мельник, котра керує капелою бандуристів, запевняє, що готувалася до нинішньої осені дуже ретельно, хоча, як зізнається, в пам'яті найбільше закарбувався її виступ на першому, у 1998 році, коли вона стала лауреатом.

- У той час конкурс був ще маловідомий, бо його тільки відкрили, - пригадує Надія Мельник, - але він зібрав дуже багато учасників. Це взагалі була велика подія! Поки що це єдиний захід такого рівня і такої складності в Україні.

Відомі музиканти, що спеціально приїхали до Харкова, ввійшли й до складу журі конкурсу. Це заслужений артист України, нині громадянин Канади Віктор Мішалов, котрий здобув світову популярність як бандурист і засновник діючої в Торонто капели бандуристів, а також відомий музикознавець, знавець аутентичного виконання, академік РАН Ігор Масієвський. За традицією, що склалася впродовж багатьох років, переможці конкурсу отримали грошові винагороди та дипломи. А заключний концерт лауреатів відбудеться у Румунії.