Міжнародна енергетична агенція збільшила прогноз щодо попиту на нафту у світі на поточний рік. Він склав 87,4 мільйонів барелів на добу, а це на понад 1 мільйон барелів перевищує торічний показник.

За даними агенції, за наступні 7 років роль Китаю у динаміці попиту стане другорядною, в той час як Індія та країни Південно-Східної Азії стануть рушійною силою зростання обсягів споживання нафти. У 2035 році попит на нафту у світі перетне позначку у 100 мільйонів барелів на добу, тобто зросте майже на третину.

Зміна балансу сил очікується і поміж виробників. За наступні два роки Сполучені Штати випередять Росію та Саудівську Аравію за обсягами видобутку нафти, ставши найбільшим виробником нафти у світі. Таким чином, країна, яка сьогодні імпортує до 20% енергоносіїв, стане самодостатньою.

Провідну роль у цьому відіграло поширення новітніх технологій видобутку, таких як горизонтальне буріння та гідравлічний розрив. Втім, згідно з прогнозами Міжнародної енергетичної агенції, після 2020 року видобуток сланцевої нафти у США піде на спад через відносно обмежений обсяг покладів.

 Copyright © 2013 euronews