За даними Організації Об’єднаних Націй, нині у 64 державах, у зонах колишніх і нинішніх збройних конфліктів, встановлено понад 110 мільйонів протипіхотних мін. Щотижня від них у світі гине близько 500 осіб, переважно це цивільне населення. А щорічно на мінних полях гинуть близько 10 тисяч ні в чому не винних людей і ще 20 тисяч отримують поранення і довічні каліцтва. Найжахливіше, що 30% усіх жертв становлять діти. Кожні тридцять хвилин десь на Земній кулі розігрується чергова трагедія — чи то на рисових полях В’єтнаму, в лісах Боснії, горах Афганістану, ущелинах Таджикистану, Голанських висотах, на піщаному узбережжі Кувейту, Іраку… Трагічно, що цей смертельно небезпечний список поповнили і квітучі лани України.

Російські найманці активно використовують заборонені міжнародним законодавством протипіхотні міни всупереч Конвенції про заборону протипіхотних мін (Оттава, 1997 р.). Окрім встановлення фугасів, мінування державних установ, дитячих садків та шкіл, нелюди розкидають по всьому Донбасу міни-пастки, замасковані під дитячі іграшки, дорогі мобільні телефони тощо.

У саперних військах несуть службу і «чотирилапі солдати». Фото автора

Росія перетворює нашу державу на випробувальний полігон для вдосконалення заборонених у всьому світі протипіхотних мін. Українські військові сапери виявляють та знешкоджують так звані інтелектуальні протипіхотні міни, які лише у минулому році були прийняті на озброєння російської армії. Як зазначили військові сапери, з таким видом зброї вперше зіштовхнулися на прикордонній території з Російською Федерацією. Цей тип мін встановлюється «на невилучання», тобто їх можна знешкодити лише підірвавши на місці.

Така міна після відстрілювання та падіння капсули відстрілює в різні боки дуже тонкі малопомітні жовтуваті нитки, з яких на землі створюється щось схоже до павутиння. Також вона має дуже чутливі сейсмічні датчики, які реагують на рух та кількість людей, які повинні підійти або зібратися поруч. Саме комбінований підрив та хаотична установка роблять інтелектуальну міну однією з найнебезпечніших та антигуманних засобів вбивства та каліцтва людей. 

Аркадій РАДКІВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»