Забезпечити українські села якісним інтернетом — не для розваги, а задля підвищення ефективності та конкурентоспроможності  аграрної галузі. Над цим всерйоз працює  український уряд. Можливості для реалізації цієї мети обговорювали нещодавно на зустрічі в Пекіні перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів і член наглядової ради Huawei Technologies Тянь Фен.

За словами Степана Кубіва, цифрова економіка — один із пріоритетів роботи уряду. Країна має понад 100 тисяч професіоналів IТ, в галузі працює понад 5 тисяч компаній. Україна активно розвиває технологію 3G. Та майже  40% сільських регіонів досі  користуються лише  зв’язком 2G.

До речі, перший віце-прем’єр прилетів до Китаю з Туреччини, де ознайомився з упровадженням стандартів 4G і 4.5G. Активну участь у запуску цих технологій в Туреччині  бере й  Huawei. На думку Степана Кубіва, китайська компанія могла б співпрацювати також з Україною в секторі сучасних технологій зв’язку. Це не лише  надасть імпульсу розвитку промисловості та сільського господарства, а й підвищить рівень освіти і цифрової грамотності в найвіддаленіших районах.

У планах Києва — підвищення ефективності використання радіочастотного ресурсу для розширення покриття 3G і впровадження 4G, будівництво центрів обробки даних для державних потреб, упровадження ІКТ-технологій у передові галузі української економіки — від авіа- та ракетобудування до атомної енергетики.

Тянь Фен зазначив, що Україна важлива для Huawei з огляду на геополітичну ситуацію  і наявність високоосвічених кадрів. Компанія активно співпрацює з провідними компаніями зв’язку і замислюється про упровадження ІКТ в інших галузях промисловості.

На зустрічі сторони торкнулися можливих напрямів взаємодії: побудови  ЦОД, упровадження ІКТ на залізниці, в авіакосмічній галузі і в енергетиці, зокрема будівництві сонячних електростанцій. Також озвучено ідею створення спільного підприємства для впроваджень ІКТ-рішень.