Захист та забезпечення прав дітей — пріоритет уряду. У цьому запевнив учасників громадських слухань Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Тема форуму звучала так: «Діти, які потребують особливого захисту держави: ключові аспекти реформування державної політики». Сам захід відбувся за підтримки Міжнародної благодійної організації «Надія і житло для дітей».

«Цей пріоритет для нашого уряду надважливий. Тому що діти — це не тільки наше майбутнє, а й наше сьогодення. Інвестуючи в сьогодні, матимемо щасливе завтра», — наголосив Володимир Гройсман.

Він говорив про потребу створити умови для інклюзивної освіти. «Ми не можемо закривати дітей, які мають особливі потреби, в середовищі, в якому, немає змоги створити гідні умови для дитини, вивести її зі скрутної ситуації», — пояснив Володимир Гройсман.

З його слів стало зрозумілим, що в країні слід змінити підходи до державної політики в питаннях захисту дітей, а ще — переінакшити підходи до фінансування дитячих закладів. Слова глави уряду цитує Укрінформ: «В Україні потрібно змінити систему. Що стосується дітей, то маємо відійти від практики утримання закладів. Маємо інвестувати в дитину. Дитина має бути підготовлена, психічно здорова, захищена та вийти у дорослий світ абсолютно конкурентоспроможною».

Продовжуючи тему, глава уряду означив зобов’язання дорослих українців. Зокрема їм треба допомогти кожній маленькій людині стати максимально підготовленою до життя та доброзичливо налаштованою до оточення. Як саме, поки що не уточнено.

Висновок Прем’єра такий: «Очевидно, потрібні зміни. Думаю, багато змін відбулося з 2010-го по 2015 рік. Ми почали говорити про дітей, створювати прийомні сім’ї, будинки дитячого типу. Ніколи у житті я не відвертав своєї уваги від дітей (ідеться про перебування Прем’єра на посаді Вінницького міського голови). Доступність до шкільної освіти, охорона здоров’я — мені доводилося вирішувати багато різних питань на практиці». 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»