Оперативники ГУ Міндоходів у Вінницькій області з початку року попередили витік понад 3-х мільйонів гривень з бюджету у вигляді незаконного відшкодування податку на додану вартість. Розкрадання бюджетних коштів здійснювалося переважно через державні закупівлі й непрозорі тендерні процедури.

У цій сфері викрито понад півтора десятка кримінальних правопорушень та вже повернуто до бюджету більш ніж 650 тисяч гривень. Одне із джерел живлення тіньової економіки — це ринок підакцизних товарів, зокрема алкоголю, тютюну, спирту. Із реалізованої нелегальної продукції бюджет не отримує жодної гривні податків та зборів, однак потерпає не лише казна, а й життя і здоров’я споживачів від вживання алкогольного сурогату. Цієї продукції з початку року в області вилучено на суму понад 2,6 мільйона гривень.

«Наше ключове завдання — перекрити основні шляхи виведення коштів у тіньовий обіг, — зауважив виконувач обов’язків заступника начальника головного управління Міндоходів в області Сергій Кавун. — Потрібно задіяти всі резерви для забезпечення надходжень до бюджету через руйнування схем ухилення від оподаткування».

Під час розслідування кримінальних правопорушень бюджету було відшкодовано понад 2 мільйони гривень — це ті кошти, які повернуто з тіньового обігу.