Шляхи активізації урядової взаємодії з організаціями української діаспори обговорював Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у ході зустрічі з президентом Світового Конгресу Українців Євгеном Чолієм. Разом з президентом Конгресу Українців Канади Павлом Гродом Євген Чолій підтвердив прагнення закордонних українців підтримати зусилля вітчизняного уряду, спрямовані на подолання наслідків російської агресії, економічну та фінансову стабілізацію в Україні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Робочу зустріч з представниками закордонного українства провів і Міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак. Зокрема, Євген Чолій повідомив урядовця, що Світовий Конгрес Українців, який наразі налічує близько 20 мільйонів осіб, готовий «лобіювати» інтереси Української держави у світі. Також представники української діаспори запевнили, що всіляко готові допомагати нашому уряду вирішувати необхідні питання у різних країнах світу, але для цього їм потрібна чіткіша координація дій.

«Ми постійно ведемо переговори з Прем’єр-міністром Канади про надання тієї чи іншої допомоги. Але наша співпраця з урядом Канади могла б бути ефективнішою, якби ми знали, чого саме потребує український уряд. Наприклад, українська влада надала Канаді список зброї, яка потрібна Україні. Ми співпрацюватимемо і в цьому питанні. Українська діаспора в світі — дуже потужна. Можливо, найпотужніша після єврейської», — запевнив Павло Грод.

Натомість, Остап Семерак зазначив, що уряд України приділяє дуже велику увагу співпраці з українцями, які живуть за кордоном. Він висловив жаль, що, можливо, ця співпраця поки що справді недостатньо тісна. І уряд поки що не дуже активно залучає українську діаспору до вирішення нагальних проблем через комунікації, які має діаспора зі своїми урядами. Зокрема, це стосується США, країн ЄС.

Як передає слова Міністра Кабміну його прес-служба, на це є об’єктивні причини. Уряд працює менше місяця. Окрім цього, попередня влада фактично не підтримувала зв’язків з українською діаспорою.

У свою чергу Євген Чолій повідомив, що Світовий Конгрес Українців найближчим часом має намір відкрити Бюро Світового Конгресу Українців у Києві, аби мати ефективніший зв’язок з вітчизняною владою. У Світовому Конгресі Українців готують базу експертів з різних галузей та волонтерів, які мають бажання допомогти нинішній владі.

Того ж дня міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета також обговорив із Євгеном Чолієм і Павлом Гродом перспективи співпраці української діаспори й уряду.

Президент Світового Конгресу Українців наголосив, що його організація володіє доволі широким переліком інструментів. Якщо уряд їх використає, то зможе ефективніше просувати державні інтереси на міжнародному рівні.

«Зараз у нас з’явився ще один шанс направити розвиток України у правильне русло, і ми повинні ним скористатися», — передає слова Павла Шеремети прес-служба Мінекономрозвитку. Він зазначив, що будь-яка фінансова підтримка країни не буде зайвою, «але не потрібно, щоб Україна звикала до безкоштовної риби, при цьому забуваючи, як цю рибу ловити».

За словами міністра, нині Україні не завадила б експертна допомога представників діаспори у питаннях, що стосуються спрощення умов ведення бізнесу. А вже після проведення заходів із дерегуляції можна буде говорити про залучення інвестицій у конкретні галузі під реалізацію конкретних проектів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»