Міністерство внутрішніх справ викрило групу осіб, які спільно з працівниками однієї з банківських установ створили і придбали ряд фіктивних підприємств, що використовували як «прокладки» в злочинній схемі розкрадання бюджетних коштів.

Як повідомили в департаменті державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України, спеціалізацією цього «конвертаційного центру» було «обслуговування» підприємств АПК. Реквізити фіктивних фірм правопорушники використовували для конвертації безготівкових коштів у готівку, за яку купували зерно та «перепродували» його великим торговцям (зернотрейдерам).

З використанням злочинної схеми в тіньовий обіг виводили безготівкові кошти банку та підприємств реального сектору економіки, що призвело до ненадходження податків до бюджету та неплатоспроможності банківської установи.

У рамках кримінального провадження за ознаками правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) та ч. 2 ст. 205 (Фіктивне підприємництво) КК України, борці з економічною злочинністю спільно з Головним слідчим управлінням МВС в офісних приміщеннях «конвертаційного центру» та зернотрейдерів Києва, Вінниці й Одеси провели понад два десятки обшуків. Вилучено комп’ютерну техніку, фінансово-господарську документацію, печатки. На 25 рахунків підприємств накладено арешт.

Наразі розслідування триває. Установлюються всі фігуранти злочинних оборудок та збитки, завдані державі. Перевіряється й інформація про використання «конверта» у фінансуванні терористичної діяльності в Одесі та в східних областях України. 

Відділсоціально-правових питань
«Урядового кур’єра»