Вітчизняне МЗС виступило із заявою у зв’язку з організацією РФ четвертого гуманітарного конвою. Українська сторона неодноразово доводила до російської сторони позицію, що доставка гуманітарної допомоги має здійснюватися виключно згідно з чинним законодавством України та загальноприйнятою міжнародною практикою, йдеться в документі.

Так, вантажі й транспорт підлягають прикордонному та митному контролю з боку українських прикордонних і фіскальних органів при в’їзді в Україну та виїзді з України; Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) як авторитетна спеціалізована неурядова організація отримує, доставляє і розподіляє міжнародну гуманітарну допомогу серед мирного населення окремих районів Донецької та Луганської областей.

У переданому російською стороною переліку вантажів містилися товари, які, відповідно до Закону України «Про гуманітарну допомогу», не можуть бути визнані допомогою. З урахуванням цього, а також для недопущення ввезення на територію України зброї, військової техніки, боєприпасів і товарів військового призначення група прикордонної та фіскальної служб України у російських пунктах пропуску Донецьк і Матвєєв Курган спостерігала за переміщенням російського гуманітарного вантажу через державний кордон. При цьому російська сторона не передала вантаж МКЧХ, і комітет не залучали до його доставки та розподілу серед населення, повідомляє прес-служба МЗС.

Україна завжди відкрита для міжнародної гуманітарної допомоги для забезпечення нагальних потреб мирного населення, постраждалого внаслідок дій терористичних організацій у Донецькій та Луганській областях. Умови надходження в Україну іноземної гуманітарної допомоги загальні для всіх донорів. Російська Федерація не може бути винятком. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»