У світі змінюється все. Не минуло й 54 років холодної війни, як Сполучені Штати Америки і Куба стали головними ньюсмейкерами потепління. Розмова Барака Обами і Рауля Кастро завершилася домовленістю про відновлення дипломатичних відносин — незабаром у Гавані відкриється американське посольство. 

Барак Обама зокрема заявив, що Сполучені Штати починають переговори з Кубою про нормалізацію дипломатичних відносин після багатьох десятиліть невизнання влади цієї держави. Вашингтон покладе край застарілому підходу, який багато років не досягав мети, — просувати американські інтереси, заявив Барак Обама, виступаючи в Білому домі. За його словами, Куба ще потребує економічних реформ і дотримання прав людини, але водночас заслуговує на зміни.

А зміна політики відкриє новий розділ у відносинах між двома країнами і передбачає, окрім відновлення посольства США в Гавані, кроки до скасування тривалого торговельного ембарго щодо Куби, наголосив президент США.

Разом з новими реаліями на вулицях острова з’являться і нові авто… Фото з сайту aizorel.com

На Кубі президент Рауль Кастро, виступаючи одночасно з Бараком Обамою, підтвердив, що його країна погодилася відновити дипломатичні відносини зі США. «Ми маємо опанувати мистецтво жити разом у цивілізований спосіб — попри наші розбіжності», — сказав він. Під час промови лунали церковні дзвони, а в школах призупинили заняття. Обидва лідери не приховують особливої ролі Папи Римського Франциска у врегулюванні відносин.

Передовсім кубинський президент закликав США скасувати економічне ембарго, яке, за його словами, завдало країні великих збитків. Утім, торгові обмеження, які діють уже півстоліття, можна зняти лише після схвалення Конгресом США. Поки що республіканці, які після останніх виборів контролюють американський парламент, виступають проти цього, вважаючи комуністичну владу Куби репресивною.

Тож попередньо сторони домовилися про деякі кроки для поліпшення відносин. Серед них — звільнення американця Алана Гросса, ув’язненого на Кубі, та трьох кубинців, яких утримують у США.

США і Куба не мають дипломатичних відносин з 1961 року — їх було розірвано через два роки після кубинської комуністичної революції 1959 року, яка привела до влади старшого брата нинішнього президента країни Фіделя Кастро. Чиновники кажуть, що Барак Обама і Рауль Кастро у вівторок майже годину говорили по телефону — це перші переговори на рівні президентів від 1959 року.

Міністерство закордонних справ України вітає нормалізацію відносин між Сполученими Штатами Америки і Кубою. Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін написав у Твіттері. «Від усієї душі підтримую рішення США нормалізувати відносини з Кубою. Це увійде в історію не тільки двостороннього, а й міжнародного успіху», — написав очільник зовнішньополітичного відомства.