Комунальні підприємства зазвичай скаржаться на збитковість. Однак, як виявилося, не всі. Згідно з інформацією, опублікованою на сайті загальнодоступної інформаційної бази даних Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, за результатами фінансово-господарської діяльності торік «Київводоканал» вийшов з категорії збиткових підприємств.

Як повідомила прес-служба «Київводоканалу», прибуток за минулий рік дав змогу перекрити збитки минулих періодів і отримати чистий прибуток. Минулий рік став перехідним: якщо у 2015-му в підприємства за результатами року залишилось 27,7 мільйона гривень непокритого збитку ще за попередні періоди, то 2016-й «Київводоканал» завершив з нерозподіленим прибутком — 10,5 мільйона. Цього досягли завдяки заходам зі стабілізації фінансового стану підприємства.

Реконструювати Бортницьку станцію аерації допоможуть іноземні інвестори. Фото з сайту vodokanal.kiev.ua

Водоканалівцям у 2016 році вдалось зменшити дебіторські борги — на 16%, або майже 200 мільйонів гривень. Досить довго підприємство й саме було боржником — на 1 січня 2016 року було винне 169 мільйонів гривень «Київенерго» за спожиті енергоносії. Та на початок 2017-го ця сума зменшилася вдвічі — до 86,2 мільйона.

А куди ж спрямують прибутки водоканалівці? За словами гендиректора — голови правління підприємства Дмитра Новицького, змінюючи структуру інвестиційного портфеля, водоканалівці створюють можливості для залучення довгострокових вкладень у розвиток і модернізацію об’єктів. Упроваджують два масштабні проекти із залученням іноземних інвестицій: це реконструкція Бортницької станції аерації та з енергозбереження на насосних водопровідних станціях у ме­жах співпраці з МБРР і Фонду чистих технологій. У сфері обслуговування вперше впроваджено нову білінгову систему для чіткого обліку послуг, формування історії споживання та взаєморозрахунків.

Для поліпшення якості питної води активізовано роботу із залучення коштів на будівництво заводу з виробництва гіпохлориту натрію. Дмитро Новицький зауважує, що основні фінансово-економічні показники свідчать про поступовий розвиток підприємства. А завдяки стабілізації фінансового стану за минулий рік, зауважують водоканалівці, можна брати на себе довгострокові зобов’язання із залучення коштів для реконструкції споруд водопровідно-каналізаційного господарства столиці.

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»