Медики поділилися рекомендаціями про те, як слід харчуватися людям, які страждають від серцево-судинних захворювань або схильні до цих недуг. Рекомендоване лікарями харчування стане ефективним засобом профілактики хвороб серця.

Зокрема, дієтологи радять регулярно вживати продукти, що містять вітаміни А і Е, а також вітаміни групи В і фолієву кислоту. Це допоможе зміцнити капіляри, втихомирить запалення в судинах і захистить їх від тромбів. Крім того, під впливом зазначених вітамінів припиняються спазми судин і нормалізується кровопостачання серця.

Також до списку корисних мікроелементів, які сердечники повинні отримувати разом з їжею, увійшли:

♦ харчові волокна: перешкоджають засвоєнню холестерину в кишечнику, виводять з організму токсини, що негативно впливають на серце і судини;

♦ калій: головний мікроелемент серцево-судинної системи, який регулює серцевий ритм, покращує діяльність серцевого м’яза, знижує кров’яний тиск і сприяє виведенню надмірної рідини з організму;

♦ магній: має судинорозширювальну дію, знижує тиск;

♦ кальцій: входить до складу одного з білків, що регулюють кров’яний тиск;

♦ поліненасичені жирні кислоти омега -3 і омега -6.

Таким чином зразкове меню сердечника може включати в себе:

- на сніданок: крупи, зерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці;

- вдень і ввечері: риба, нежирна птиця, сир, овочі та фрукти (в день не менше 200-250 г).

Потрібно також додати в щоденне меню кисломолочні продукти, збагачені корисними бактеріями. Вони здатні запобігти дисбактеріозу кишечника, який провокує напади стенокардії. До того ж при хворобах серця влітку дуже корисні свіжі ягоди, які перешкоджають утворенню тромбів і непотрібного холестерину. А ось свинину, яловичину, баранину, консерви, копченості, гострі приправи фахівці рекомендують сердечникам виключити з раціону.

CIKAVOSTI.COM