АВІАПРОМ

 У 2011 році ДП "Серійний завод "Антонов" планує виробити до 10 літаків
на відміну від чотирьох у 2010-му

-У 2011 році завод "Антонов" планує виробити п'ять літаків Ан-148, один - Ан-158 і три - Ан-32, - зазначив директор Серійного заводу "Антонов" (колишній "Авіант". - Авт.) Микола Підгребельний. - Приєднання "Авіанту" до АНТК "Антонов" дає свої позитивні результати. Поступово завод "Антонов" виходить з кризи і нарощує виробництво. Якщо ще у 2009-му наше підприємство не виробило жодного літака, то вже у 2010 році - чотири (два Ан-148 і два Ан-32). Наразі ж замовлень вистачає, і ми могли б наростити виробництво. Щоправда, зробити це заважають обов`язкові тендерні процедури, які тривають по два-три місяці, та інші бюрократичні бар'єри.

"В авіапідприємств, що входять до концерну "Антонов", близько тисячі підприємств-постачальників з України, Росії і далекого зарубіжжя, - пояснив ситуацію голова правління концерну "Антонов", президент - генеральний конструктор ДП "Антонов" Дмитро Ківа.

- Якщо з кожним з ним проводити тендер, то ми лише тим і займатимемось, що проводитимемо тендери. До того ж які можуть тендери на комплектуючі, що чітко прив'язані до літака? Приміром, якщо на Ан-148 йдуть двигуни виробництва "Мотор-Січі", то з ким тендер проводити?" - слушно зауважує він, додавши, що це не лише проблема затримки виробництва, а й конкурентоздатності.

На запитання щодо можливого поглинання вітчизняного авіапрому східними сусідами після об'єднання у спільне підприємство російського ОАК та української ДАК "Антонов" Дмитро Ківа зазначив: "Ніякого поглинання немає і воно не передбачене. Абсолютний паритет - 50 на 50 %".

Він також додав, що про акціонування і аудит поки що не йдеться.

- Для цього потрібно відповідне рішення уряду, - пояснив Дмитро Ківа. - Щоб вийти на об'єднання активами, треба підвищувати капіталоємність підприємств, основних фондів, інтелектуальної власності і вийти на ІРО. У нас є такі плани, але для цього має пройти два роки, не менше.

Президент ДАК "Антонов" повідомив також, що 29 грудня 2010 року українська та російська сторони обговорили спільний план роботи на 2011 рік.