Торік середня температура повітря на планеті була на 0,06 градуса за Цельсієм вищою, ніж у 2015 році, та на 1,1 градус більшою, порівняно з доіндустріальним періодом, передає УНН з посиланням на прес-службу Всесвітньої метеорологічної організації.

«Ця доповідь (про глобальний клімат – ред.) підтверджує, що 2016 рік став найтеплішим за всю історію спостережень, перевищивши на 1,1 °C значення доіндустріального періоду, що вже безпрецедентно, і на 0,06 °C — попередній рекорд, встановлений в 2015 році. Таке зростання глобальної температури пов’язане з іншими змінами, що відбуваються в кліматичній системі», — заявив генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

Нещодавно опубліковані дослідження, які не потрапили в доповідь ВМО, свідчать, що океани потеплішали більшою мірою, ніж передбачалося. Цієї зими, щонайменше, тричі в Арктиці спостерігалися потужні атлантичні шторми, спричинені теплим вологим повітрям.

Таким чином, в розпал арктичної зими і в період морського льодоставу відзначалися дні, які за своїми показниками наближалися до точки танення. Як наслідок, площа антарктичного морського льоду виявилася рекордно малою.

Зазначимо, що щорічну доповідь ВМО було представлено вчора, у всесвітній метеорологічний день, державам-учасницям ООН і експертам з питань клімату на заході високого рівня, який відбувся у Нью-Йорку.